Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 4 nov 2020 16:12

Aperam | Aandeleninkoop definitief stopgezet

0 0 Leestijd ongeveer

De cijfers van Aperam waren beter dan verwacht, maar het bedrijf heeft nog altijd veel last van de coronacrisis. De inkoop van eigen aandelen wordt daarom definitief geschrapt.

Staalproducent Aperam heeft veel last van de coronacrisis. Dat zou geen verrassing mogen zijn voor beleggers, want de auto-industrie is een belangrijke afnemer van het staalbedrijf. Eerder dit jaar maakte Aperam al bekend vanwege de uitdagende marktomstandigheden het aandelen-inkoopprogramma van €100 mln tijdelijk te bevriezen. Het dividend van €1,75 per aandeel bleef wel gehandhaafd.

In de toelichting op de cijfers over het derde kwartaal, die woensdag voorbeurs bekend werden gemaakt, liet het bestuur van Aperam weten dat de inkoop van eigen aandelen nu definitief van de baan is omdat de onzekere marktomstandigheden aanhouden.

Een jaar eerder

In het derde kwartaal was er wel een licht herstel. De omzet kwam uiteindelijk uit op €841 mln, een toename van circa 3% ten opzichte van het tweede kwartaal. Afgezet tegen hetzelfde kwartaal een jaar eerder betekent het echter nog altijd een krimp van ruim 13%. Ook het operationeel resultaat (ebitda) verbeterde ten opzichte van het tweede kwartaal en liep op van €49 mln naar €65 mln.

In 2019 wist het bedrijf in het derde kwartaal echter nog een operationeel resultaat te behalen van €79 mln. Onder de streep bleef een nettowinst over van €24 mln (€0,30 per aandeel). De nettoschuld daalde van €123 mln op 30 juni naar €111 mln eind september.

De cijfers waren daarmee beter dan de gemiddelde verwachting van analisten. Dat kwam door een sterke focus van het staalbedrijf op het verlagen van de kosten, het benutten van kansen in Brazilië en hogere volumes in Europa dankzij het economisch herstel. Ceo Timoteo Di Maulo liet zich ondanks de uitdagende omstandigheden redelijk positief uit over het vierde kwartaal. Hij verwacht dat het operationele resultaat verder zal verbeteren en dat de nettoschuld verder zal afnemen.

Advies blijft op houden

Mijn taxatie van de winst per aandeel voor 2021 bedraagt €2,20. Uitgaande van die taxatie komt de koers-winstverhouding bij de huidige beurskoers uit op 11,5. Daarmee is het bedrijf redelijk gewaardeerd en levert een belegging in Aperam een aantrekkelijk dividendrendement op van 6,9%. Ik herhaal het houdadvies.

Kwartaalcijfers 2020
In € mln kw.3 kw.2
Omzet 841 818
Ebitda 65 49
Wpa (in €) 0,30 0,27

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!