Deutsche Bank | Sterkere euro, zwakkere dollar
Vorige week plaatste de Europese Unie de eerste obligaties in het kader van het volgens Deutsche Bank ‘historische akkoord’ over het Europese herstelfonds. Veel is al geschreven over de grote interesse van beleggers in deze leningen. Minder aandacht was er echter voor de grote aankopen van centrale banken. Volgens Deutsche Bank hebben centrale banken 40% van de tienjarige lening gekocht.
Vertrouwen
Die aankopen geven een belangrijk signaal, benadrukt Deutsche Bank, omdat centrale banken het valuta-risico van hun obligatie-aankopen in de regel niet afdekken. Grote aankopen van euro-obligaties zoals die van de afgelopen week zijn dus een teken van vertrouwen in de euro. Dat verbaast de bank niet, aangezien er vaker vraagtekens worden gezet bij de dominante positie van de dollar.
Deze ontwikkeling maken volgens Deutsche Bank deel uit van grotere, structurele ontwikkelingen in het nadeel van de dollar. De Amerikaanse munt lijdt onder meerdere negatieve trends. De meest recente handelsdata lieten het grootste handelstekort – gecorrigeerd voor inflatie – ooit gemeten zien. Het groeiende Amerikaanse handelstekort leidt tot groeiende handelsoverschotten elders in de wereld, vooral in Azië.
Zwakke dollar
De bank is dan ook niet verrast dat Aziatische valuta’s de afgelopen weken flink in waarde zijn gestegen. Daarnaast is het begrotingstekort in de VS enorm en voert de Federal Reserve een zeer ruim monetair beleid. Deze trends drijven andere centrale banken weg van de dollar richting andere valuta’s. Europa is op weg een van de bestemmingen van deze kapitaalstromen te worden, stelt de bank. Over de Amerikaanse dollar blijft Deutsche Bank echter negatief.