Updates

Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Caterpillar

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden

ABN | Drie belangrijke trends die door corona versnellen

0 0 Leestijd ongeveer

ABN Amro denkt dat er pas houdbare groei komt als er een vaccin op grote schaal beschikbaar is. De analisten denken dat dit pas eind 2021 het geval zal zijn. Ook zien ze drie trends die door de pandemie versnellen.

De bank verwacht overigens dat de wereldeconomie dit jaar met 4,4% krimpt. Maar er moeten dan geen nationale lockdowns komen om de tweede besmettingsgolf te bestrijden, want het recente verleden leert dat deze tot een sterkere recessie leiden. Verder stelt de bank dat de langetermijneffecten van corona steeds duidelijker zichtbaar worden.

Lage rente

Zo verwachten de analisten van ABN Amro dat de reeds lage rente op de middellange termijn wellicht nog verder naar beneden gaat. Dit komt enerzijds door de mondiale vraaguitval doordat economieën op slot zijn gegaan, of weer op slot gaan, en anderzijds door de toenemende ongelijkheid.

Het herstel van deze crisis zal waarschijnlijk heel ongelijk verlopen tussen lage en hoge inkomens en tussen landen onderling. ABN Amro verwacht dat de lage rentes de beurskoersen zullen opdrijven, wat doorgaans de inkomensverschillen en vermogenskloof verder vergroot.

Deglobalisering

Een andere belangrijke trend die volgens ABN Amro door corona versnelt is de deglobalisering, ongeacht de verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten. Als Joe Biden president wordt, zal de handelsrelatie met China wellicht minder agressief worden, maar zal het beleid om de Amerikaanse economie los te maken van de Chinese niettemin worden voortgezet. ABN Amro denkt dat dit proces door de pandemie versnelt, omdat ondernemers zich bewuster zijn van de risico’s in hun aanbodketen.

Mogelijk zullen zij hun keten inkorten, naar meer toeleveranciers op zoek gaan of hun productaanbod inkrimpen. Verder zal de versterkte vorming van grote machtsblokken aanhouden, vooral op terreinen waar regeringen zich kwetsbaar hebben gevoeld. ABN Amro wijst daarbij op apparatuur voor medische toepassingen en netwerken.

Technologiekloof

De derde trend is de dominantie van grote technologiebedrijven. Door de besmettingsvrees is fysiek winkelen veel minder aantrekkelijk geworden en shoppen mensen vaker online. Doordat de grootste technologieplatformen nog altijd groeien, verkrijgen zij een zeer dominante positie. Als beleidsmakers niet ingrijpen, zal hierdoor de concurrentie afnemen.

Verder denkt ABN Amro dat kenniswerkers de steeds snellere technologische vooruitgang niet kunnen bijbenen, wat zal leiden tot een strijd tussen technologie en arbeid. De analisten van ABN Amro vrezen dat als technologie hieruit als winnaar naar voren komt, de ongelijkheid in beloning toeneemt tot een maatschappelijk gezien problematisch niveau.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.