Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Opinie Karel Mercx, 1 sep 2020 13:50

Komt vertrouwen nu te paard?

0 0 Leestijd ongeveer

Elke avond krijg ik van Google Finance een pushbericht op mijn telefoon met de belangrijkste uitslagen van de dag. Op 31 augustus waren dat de beweeglijkheidsindex VIX (+15,0%), Tesla (+12,6%) en Apple (+3,4%).

Stijgende aandelen en flink toenemende beweeglijkheid is een combinatie die niet vaak voorkomt. Het duidt op paniek om aandelen te kopen, niet te verkopen. Dit is bijzonder, want vertrouwen komt normaal gesproken te voet en gaat te paard. De geschiedenisboekjes staan vol met dit soort voorbeelden, zoals de beurscrash van 1987 en het omvallen van Lehman Brothers in 2008.

Het vertrouwen in aandelen was toen in één klap verdwenen, koersen gingen door het putje en daardoor schoot de beweeglijkheid van aandelen door het dak. Iedereen wilde per direct van zijn aandelen af, in de vrees dat de prijzen de volgende dag nog lager zouden zijn.

Het vertrouwen kwam slechts langzaam terug. Na de crash van 1987 duurde het 25 maanden voordat de schade gerepareerd was en aandelen weer terug waren op het niveau van vlak voordat het mis ging. Na de val van Lehman Brothers duurde de herstelfase 24 maanden.

Stijgende aandelen en beweeglijkheid

De enige uitzondering op deze regel, de enige keer dat vertrouwen te paard kwam, zagen we aan het einde van de jaren negentig. De beweeglijkheid van de beurzen spoot toen omhoog omdat beleggers in paniek aan het kopen waren. Ik weet nog goed hoe die paniek aanvoelde, want het was de tijd dat ik begon met beleggen. Het openen van een beleggersrekening duurde langer dan dat ik had gedacht, en ik vreesde dat mijn beoogde rendement als sneeuw voor de zon aan het wegsmelten was terwijl ik zat te wachten. Het was zo stom en irrationeel, maar daardoor weet ik wel hoe al die beleggers zich voelen die haast hebben om met beleggen te beginnen.

Er is nog een parallel met toen. De huidige stand van de technologie-index Nasdaq is nu 33% hoger dan de gemiddelde koers van de afgelopen twaalf maanden. In maart 2000, toen de internetzeepbel op knappen stond, zagen we ook zo’n extreme afwijking. Dat was daarvoor nog nooit eerder voorgekomen en daarna is het ook niet meer gebeurd – tot nu.

Tegen elke prijs

Op dit moment willen beleggers tegen elke prijs technologieaandelen kopen omdat ze denken dat de prijs morgen hoger zal zijn. Hierdoor laat de Nasdaq echt bizarre uitslagen zien. De technologie-index telt nu 188 aandelen met een rendement van meer dan 100% over 2020. Achttien aandelen hebben een rendement van minstens 500% opgeleverd en acht aandelen stijgen dit jaar zelfs met meer dan 1000%.

Eind jaren negentig zagen we de grootste zeepbel op de aandelenmarkt sinds 1720. Ik had nooit verwacht dat we nog maar twintig jaar later weer net zo wild zouden gaan doen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!