Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Commentaar Johan Brinkman, 13 aug 2020 14:10

Hoogste stand sinds 2001 weer in zicht

0 0 Leestijd ongeveer

De hoogste stand sinds 2001 bereikte de AEX op 14 februari 2020, deze week dus een half jaar geleden.

Wat volgde is economisch de grootste wereldwijde uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog, maar opmerkelijk genoeg hebben de Amsterdamse hoofdgraadmeter en de meeste andere mondiale indices zich na een flinke dip in maart grotendeels hersteld. Over de oorzaken hiervan doen vele theorieën de ronde, maar voor het verleden koopt u als belegger niet zoveel. Niet het afgelopen, maar het komende half jaar is voor u van belang, en de ongetwijfeld lange herstelperiode die daarop nog zal volgen.

Om de situatie beter te kunnen duiden, toch wat feiten op een rij: van de 93 hoofdgraadmeters die Bloomberg bijhoudt, staat er over het afgelopen halfjaar een tiental in de plus. Een tiental andere indices noteert een verlies tussen de 20 en ruim 30%. Het gros van de graadmeters heeft het verlies dus ‘beperkt’ tot maximaal 20%. Opvallend daarbij is dat de koersrendementen van enkele toonaangevende indices  in het licht van de corona-pandemie alleszins meevallen, zoals de breed samengestelde Amerikaanse S&P500 (-1,4%) en Europese Stoxx600 (-13,4%).

Gezien de omstandigheden doet ook de AEX (-10,1%) het over het afgelopen halfjaar niet slecht, zeker niet als we hierin verdisconteren dat zwaargewicht Shell ruim 40% heeft verloren. Dat bedrijf is ook mijn bruggetje naar het nu en de toekomst. Onze beheerders hebben namelijk besloten de (voormalige) ‘hoeksteen van de portefeuille’ uit de Hoogdividendportefeuille te halen. Dit omdat het dividendrendement van Chevron en Total hoger ligt dan dat van Shell. Ook hebben ze meer vertrouwen in de houdbaarheid van het dividendbeleid van de genoemde concurrenten.

Hoogste stand sinds 2001

Dit is een voorbeeld van hoe omstandigheden de belegger dwingen tot keuzes. Meer dan in vele andere jaren, is er onderscheid te maken tussen winnende en verliezende sectoren, zoals technologie en vastgoed, en tussen sterkere en zwakkere sectorgenoten, zoals bij bovengenoemde olieconcerns. Dit alles uitgaande van de individuele beleggingsdoelstellingen. Dat de hoogste stand sinds 2001 weer in zicht is voor de AEX, wil dus niet zeggen dat de wereld weer bijna terug is naar normaal. Maar wel dat de corona-pandemie naast verliezers ook winnaars kent, die beleggen eens te meer een boeiende bezigheid maken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!