Hoogste stand sinds 2001 weer in zicht
Wat volgde is economisch de grootste wereldwijde uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog, maar opmerkelijk genoeg hebben de Amsterdamse hoofdgraadmeter en de meeste andere mondiale indices zich na een flinke dip in maart grotendeels hersteld. Over de oorzaken hiervan doen vele theorieën de ronde, maar voor het verleden koopt u als belegger niet zoveel. Niet het afgelopen, maar het komende half jaar is voor u van belang, en de ongetwijfeld lange herstelperiode die daarop nog zal volgen.
Om de situatie beter te kunnen duiden, toch wat feiten op een rij: van de 93 hoofdgraadmeters die Bloomberg bijhoudt, staat er over het afgelopen halfjaar een tiental in de plus. Een tiental andere indices noteert een verlies tussen de 20 en ruim 30%. Het gros van de graadmeters heeft het verlies dus ‘beperkt’ tot maximaal 20%. Opvallend daarbij is dat de koersrendementen van enkele toonaangevende indices in het licht van de corona-pandemie alleszins meevallen, zoals de breed samengestelde Amerikaanse S&P500 (-1,4%) en Europese Stoxx600 (-13,4%).
Gezien de omstandigheden doet ook de AEX (-10,1%) het over het afgelopen halfjaar niet slecht, zeker niet als we hierin verdisconteren dat zwaargewicht Shell ruim 40% heeft verloren. Dat bedrijf is ook mijn bruggetje naar het nu en de toekomst. Onze beheerders hebben namelijk besloten de (voormalige) ‘hoeksteen van de portefeuille’ uit de Hoogdividendportefeuille te halen. Dit omdat het dividendrendement van Chevron en Total hoger ligt dan dat van Shell. Ook hebben ze meer vertrouwen in de houdbaarheid van het dividendbeleid van de genoemde concurrenten.
Hoogste stand sinds 2001
Dit is een voorbeeld van hoe omstandigheden de belegger dwingen tot keuzes. Meer dan in vele andere jaren, is er onderscheid te maken tussen winnende en verliezende sectoren, zoals technologie en vastgoed, en tussen sterkere en zwakkere sectorgenoten, zoals bij bovengenoemde olieconcerns. Dit alles uitgaande van de individuele beleggingsdoelstellingen. Dat de hoogste stand sinds 2001 weer in zicht is voor de AEX, wil dus niet zeggen dat de wereld weer bijna terug is naar normaal. Maar wel dat de corona-pandemie naast verliezers ook winnaars kent, die beleggen eens te meer een boeiende bezigheid maken.