Updates

Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
kopen
Grondstoffen Hans van Cleef, 10 aug 2020 13:30

Olie | Correctie in de pijplijn

0 0 Leestijd ongeveer

Normaal gesproken stijgt de prijs van olie als de dollar verzwakt, maar momenteel is de beweging vooral zijwaarts. In euro’s stijgt de olieprijs zelfs helemaal niet meer. Tot eind dit jaar ligt een opleving niet voor de hand.

De afgelopen weken zat de olieprijs in een nauwe bandbreedte. Brent-olie lijkt gevangen te zitten tussen de $40 en $46 per vat. Maar het is niet zo dat er een gebrek aan marktbeweging is. Opwaartse prijsdruk komt van lagere productie door de OPEC en haar partners en de hoop dat de oliemarkt zich verder zal herstellen. Daarnaast speelt de zwakkere dollar een rol. Neerwaartse druk wordt daarentegen juist veroorzaakt door angst dat de vraag naar olie toch niet zo snel zal herstellen. De neerwaartse druk kan de komende tijd weer opspelen nu er lokaal weer meer maatregelen worden genomen tegen verspreiding van het coronavirus en de vraagverwachtingen neerwaarts wordem bijgesteld. Alle bovengenoemde factoren houden elkaar redelijk in balans.

De in een eerdere column aangegeven verwachte stijging van de olieprijs is daardoor voorlopig tot stilstand gekomen. Nadat de Brent-olieprijs in april nog een dieptepunt bereikte van $15 per vat heeft de olieprijs een indrukwekkend herstel laten zien van zo’n 180% alvorens de prijsstijging tot stilstand kwam. Olie is de afgelopen maanden dus geen slechte belegging gebleken. Toch ligt dit iets genuanceerder. Immers, verreweg de meeste beleggers in Nederland en België beleggen in euro’s.

Vele redenen voor druk op dollar

In juli is de dollar aanzienlijk zwakker geworden. Hier liggen diverse redenen aan ten grondslag. Het positieve sentiment op de beurzen maakt dat er weinig vraag is naar de dollar als veilige haven. Daarnaast heeft het agressieve monetaire beleid van de Federal Reserve geleid tot extra druk op de rente. Ook zijn beleggers ongerust over de snelle toename van de Amerikaanse schulden nu het ene na het andere steunpakket wordt aangekondigd. Verder zijn de manier waarop de coronacrisis in de VS wordt behandeld, de handelsconflicten met diverse landen en regio’s en de aanstaande verkiezingen redenen voor druk op de dollar. Als gevolg hiervan is de dollar verzwakt van EUR/USD 1,08 in mei tot bijna 1,19.

De contracten van de meeste grondstoffen, waaronder Brent en WTI, worden verhandeld op de beurzen in New York en Londen en zijn genoteerd in dollars. Naast de grondstof-specifieke factoren speelt de dollar ook een belangrijke rol bij de prijsvorming. Als gevolg van de negatieve correlatie is de ‘natuurlijke tendens’ van een in-dollars-genoteerde grondstof contrair aan de beweging van de dollar. Oftewel: op het moment dat de dollar verzwakt, stijgt de prijs van de grondstof. Je moet immers meer dollars betalen voor een vat olie. De zwakkere dollar is daarom mede reden voor de sterke stijging van de koper- en goudprijzen. Bij olie overheerst nu echter de angst voor een minder sterk herstel van de vraag naar olie, waardoor de olieprijs niet mee stijgt.

Correctie voor olieprijs

Als we de Brent-olieprijs omzetten naar een koers in euro’s zien we dit dollareffect ook. Waar de olieprijs in dollars nog marginaal stijgt, zien we dit bij de koers in euro’s niet terug. De zwakkere dollar zorgt voor een euro-belegger op dit moment dus voor een lager rendement op een directe belegging in olie. Dat de dollar erg verzwakt is, zou kunnen betekenen dat er op een gegeven ogenblik weer wat herstel plaatsvindt. Nieuwe lockdowns, en daarmee neerwaartse vraagaanpassing, kunnen de druk op de olieprijs vergroten. Daarnaast gaat de OPEC+ weer meer olie produceren en zal ook langzaam de productie van (schalie-)olie in de VS weer wat worden opgevoerd. Bovendien denken wij dat de olieprijs te snel is gestegen. Dit alles kan leiden tot het winstnemen op, en daarmee afbouwen van, netto-long posities (beleggers die speculeren op verdere prijsstijgingen). Wij houden dan ook rekening met een tijdelijke neerwaartse correctie in de komende maanden van Brent en WTI van ongeveer 10-15%.

Meer opwaarts potentieel van de olieprijs verwachten wij niet eerder dan aan het eind van het jaar of in 2021. Immers, voor een echte stijging van de vraag naar olie moet de mondiale groei weer flink aantrekken. Een werkend vaccin tegen Covid-19, of in ieder geval zicht hierop, lijkt daarvoor toch een belangrijke vereiste.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.