Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Opinie Wim-Hein Pals, 28 jul 2020 08:00

Een interessante anomalie | Meten met twee maten

0 0 Leestijd ongeveer

Wantrouwt u de huidige Chinese aandelenrally ook zo? Dan stopt u misschien wel liever uw geld in de zo veilige Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Veel van die technologiebedrijven kennen we immers.

Het afgelopen decennium is de Nasdaq opgelopen van een niveau net onder 2200 punten naar de huidige recordstand van 10.800. Deze opmars – een vervijfvoudiging – ging gepaard met lyrische commentaren in vrijwel alle gezaghebbende financiële media. De teneur van deze berichten: al die fantastische ondernemingen uit Silicon Valley bepalen onze toekomst en daarvoor kan je nooit te veel betalen, dus overwaardering bestaat niet want het hele idee van koers-winstverhoudingen is passé.

Maar toch, volgens financiële-dataleverancier Bloomberg bedraagt de k/w van de Nasdaq momenteel ruim 40. Beleggers zijn dus bereid om gemiddeld veertig keer de verwachte winst per aandeel voor 2020 neer te tellen voor een Nasdaq-bedrijf. Het dividendrendement ligt net onder het schamele niveau van 1%. Logisch, zeggen de fans, want de winst wordt niet uitgekeerd aan aandeelhouders, maar geïnvesteerd in nieuwe groei.

Chinese aandelenrally

De Shanghai Stock Exchange Index stond tien jaar geleden op een bijna gelijke stand als de Nasdaq, 2400 punten. Een decennium later staat deze index net onder de 3400 punten: krap 40% rendement. Volgens Bloomberg staan Chinese bedrijven op gemiddeld 14 keer de verwachte winst over 2020 genoteerd. Dat is nauwelijks een derde van een Nasdaq-bedrijf! Tegelijkertijd is het dividendrendement ruim 2% voor de gemiddelde Chinese onderneming. Dat is het dubbele van Nasdaq-bedrijven.

Maar ondanks dit gigantische waarderingsverschil, regende het de afgelopen weken berichten in de media over een mogelijke Chinese bubbel. Aan hoogtevrees bij de Nasdaq lijkt daarentegen niemand te lijden. Intrigerend, dit meten met twee maten van westerse beleggers, die voor iets dat relatief bekend is zonder morren bijna drie keer zoveel betalen als voor het onbekendere. Fascinerend is ook de angst voor de minder tot de verbeelding sprekende bedrijven, die veel aantrekkelijker zijn gewaardeerd. Bovendien is het zeer goed denkbaar dat de Chinezen in het komende decennium meer winst genereren in hun snelgroeiende regio dan de coryfeëen uit de westerse wereld. Voor actieve beleggers is dit een interessante anomalie om extra rendement mee te realiseren.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!