Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 21 jul 2020 16:29

Randstad | Omzet klimt uit dal

0 0 Leestijd ongeveer

Randstad houdt de coronaschade beperkt. De omzetdaling neemt na het dieptepunt in april gestaag af en kostenbesparingen beschermen de winstmarges.

Het tweede kwartaal pakte voor Randstad minder slecht uit dan gevreesd. De omzet van het uitzendconcern daalde met 26% naar €4,4 mrd. Per werkdag kromp de omzet met 25,2%, waar analisten een daling van 33,2% voorzagen. Het aangepaste bedrijfsresultaat voor amortisatie van goodwill (ebita) kwam uit op €67 mln, tegen €277 mln in dezelfde periode vorig jaar. Ook hier klopte Randstad de consensus, die was uitgegaan van een negatief ebita van €30 mln.

Als gevolg van reorganisatiekosten en een goodwillafboeking in het Verenigd Koninkrijk prijkt onderaan de streep een nettoverlies van €57 mln. De onderneming wist de coronaklappen te pareren met kostenbesparingen. Mede door overheidssteun daalden de operationele kosten met 17%. Belastinguitstel zorgde bovendien voor een veel lager werkkapitaal, wat een indrukwekkende vrije kasstroom opleverde van €530 mln.

Bodemdividend Randstad

Na het opheffen van de lockdown in de meeste markten is de economie aangetrokken en ziet Randstad de omzetdaling gestaag afnemen. De eerste weken van april vormden het dieptepunt, met een krimp van 35 tot 40%. Gedurende het kwartaal is de omzetdaling verminderd naar 21% in juni en dit positieve momentum zet vooralsnog door. Waar de goede regionale spreiding in het tweede kwartaal geen soelaas bood en corona overal hard toesloeg, is het herstel nu ook in bijna alle landen te zien.

Een forse winstdaling over heel het jaar kan Randstad echter niet voorkomen. Ik mik op een winst per aandeel voor bijzondere lasten van €1,70. Het is afwachten wat het concern met het dividend gaat doen. De sterke balans zou hervatting van het bodemdividend van €1,62 per aandeel toestaan. Zoals het er nu naar uitziet, blijft de schuldgraad dit jaar onder de 1,0, waardoor zelfs een extra uitkering in het vat zit. Maar dit is volledig afhankelijk van de staat van de economie begin volgend jaar. Uit voorzorg heeft Randstad het dividend over 2019 geschrapt.

Het aandeel is flink opgelopen sinds het dieptepunt in maart en heeft een fors winstherstel in 2021 al ingeprijsd. Bij een k/w van 15 op basis van de consensus blijft een houdadvies gepast.

TWEEDEKWARTAALCIJFERS
In € mln 2020 2019
Omzet 4437 5957
Aangepaste ebita 67 277
Nettowinst -57 166

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!