Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Opinie Menno van Hoven, 16 jul 2020 09:00

Dramatisch jaar voor dividend

0 0 Leestijd ongeveer

Veel beursgenoteerde bedrijven, vooral in Europa maar uiteindelijk toch ook in de Verenigde Staten, schrapten het dividend, trokken de eerder voorgestelde verhoging in of betalen fors minder uit.

Het jaar 2020 verloopt qua rendementen niet eens zo heel slecht. De coronaverkoopgolf van maart werd in razendsnel tempo weer ongedaan gemaakt. Veel aandelen staan inmiddels zelfs op records. Daaronder ook de dit jaar voor de Dividendportefeuille gekochte Tecan Group en Teradyne. De laatste is binnen een maand al goed voor een rendement van 28%.

Het aandeel wordt gestuwd door de aanhoudende vraag van beleggers naar een relatief kleine groep kwalitatief hoogwaardige chipaandelen, waarvoor op de langere termijn natuurlijk alle lichten op groen staan. Zowel Tecan (+5%) en Teradyne (+11%) verhoogden in 2020 gewoon opnieuw het dividend en behoren daarmee tot de buitencategorie.

Schrappen dividend

Veel beursgenoteerde bedrijven, vooral in Europa maar uiteindelijk toch ook in de Verenigde Staten, schrapten het dividend, trokken de eerder voorgestelde verhoging in of betalen fors minder uit. Standard & Poor’s rapporteerde over het eerste kwartaal al een afname van $5,5 mrd van het in totaal uitgekeerde dividend in de Verenigde Staten. Dat betekende het slechtste kwartaal sinds 2009 (financiële crisis).

De cijfers over het tweede kwartaal, waarin de effecten van de coronapandemie pas echt goed zichtbaar zijn, laten marktbreed een daling van maar liefst $42,5 mrd zien. Binnen de S&P500-index verlaagden of schrapten 50 van de 500 aandelen het dividend en S&P verwacht voor het derde kwartaal ook een dividendkrimp voor de S&P500. Ook de betere dividendaandelen worden hard geraakt. Zo besloot in de VS bijvoorbeeld de kersverse Dividend Aristocrat Ross Stores om het dividend te schrappen.

Teller op nul

Toch valt de schade in de VS alleszins mee vergeleken met Europa, waar het in 2020 echt een bloedbad is op het gebied van dividend. Met name in Zweden, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk sneuvelde dit jaar het trackrecord van vele tientallen kwaliteitsaandelen, die vanwege (overdreven) voorzichtigheid en vooral solidariteitsoverwegingen na tien, twintig, dertig of zelfs veertig jaar het dividend verlaagden of schrapten.

Voor Dividendportefeuille-aandelen SEB, LVMH en voormalig Aristocrat L’Oréal staat de teller weer op nul. Voor het thema dividendgroei moet je vandaag de dag nog meer dan voorheen in de VS zijn, met nog zeker 125 echte Aristocrats.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!