Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Analisten Stephen Hendriks, 12 jul 2020 09:00

Schroders | Inflatievrees ongegrond

0 0 Leestijd ongeveer

Ondanks forse steunmaatregelen leidt het coronavirus eerder tot afnemende dan toenemende inflatie, aldus Schroders.

De uitbraak van het coronavirus heeft overheden en centrale banken tot enorme steunmaatregelen gedwongen. Zowel de kwantitatieve verruiming van centrale banken als de begrotingstekorten zijn groter dan tijdens de grote financiële crisis in 2008/’09, stelt vermogensbeheerder Schroders.

Geen inflatievrees bij Schroders

Dergelijk extreem stimulerend beleid wakkert de inflatievrees aan, maar niet bij Schroders. Het beleid kan namelijk niet los worden gezien van de grotere economische krimp in vergelijking tot de financiële crisis. Overheden betalen de salarissen voor bedrijven die anders failliet zouden gaan. Bedrijven hebben meer obligaties uitgegeven om verlies aan cashflow te compenseren of vaste kosten te dekken.

Lockdown

Kwantitatieve verruiming, begrotingstekorten en bedrijfsobligaties hebben volgens Schroders consumenten en bedrijven dan ook niet aangezet tot extra uitgaven. En dus is ook de inflatie er niet door aangewakkerd. Een ander gevolg van de virusuitbraak is dat bedrijven hun toeleveranciers dichter bij huis willen brengen, ook al leidt dat misschien tot hogere kosten. Hierdoor zouden de prijzen kunnen stijgen, maar ook dat ziet de vermogensbeheerder niet zo snel gebeuren. Bedrijven en consumenten zijn immers nog voorzichtig, waardoor hogere kosten niet zomaar doorberekend kunnen worden. Bovendien staan de kostenverlagende technologische ontwikkelingen bepaald niet stil en ook die leiden eerder tot lagere dan hogere inflatie.

Vooralsnog heeft de virusuitbraak vooral een deflatoire invloed op de economie. De olieprijs is ingestort en de detailhandel probeert zijn tijdens de lockdown opgebouwde voorraden tegen flink lagere prijzen weg te zetten, aldus Schroders.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.