Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 20 jun 2020 08:59

De nieuwe economie komt eraan!

0 0 Leestijd ongeveer

Maandagavond kondigde de Amerikaanse centrale bank  Fed aan dat ze voortaan niet alleen ETF’s zal opkopen met bedrijfsobligaties als onderliggende waarde, maar ook individuele bedrijfsobligaties.

Tegelijkertijd maakte de Bank of Japan bekend nog eens $1 bln in de obligatiemarkt voor bedrijven te pompen. De angst onder beleggers voor de tweede golf van het coronavirus in de Verenigde Staten was prompt verdwenen, en de indices spoten omhoog. De iShares IBoxx $ Invest Grade Corp ETF (tickercode LQD), een ETF met Amerikaanse investment grade bedrijfsobligaties als onderliggende waarde, bereikte een nieuwe recordstand. Amerikaanse bedrijfsobligaties hebben nog nooit op zo’n lage spread gehandeld ten opzichte van staatsobligaties. Dit betekent dat de waardering voor Amerikaanse bedrijfsobligaties nog nooit zo hoog is geweest.

Rem op de economie

Het beleid dat de centrale banken van de VS, Japan en Europese Unie nu al ruim tien jaar voeren om de economie te stimuleren, heeft als consequentie dat er een groot aantal niet-innovatieve bedrijven blijft bestaan. Dat zorgt op korte termijn voor meer economische groei, maar op de lange termijn is het juist een rem op de economie. Ergens moet de wal het schip gaan keren. En op het moment dat dat gebeurt, betekent het niet alleen een enorme crisis, maar ook een gigantische kans. Alle belangrijke munten in de wereld – dollar, euro, yen – zullen dan gigantische klappen krijgen. Eén munt zal daarvan profiteren: de bitcoin, die niet wordt gecontroleerd door (of kan worden bijgedrukt door) de centrale banken. En één sector zal daarvan vooral profiteren: de technologiesector.

De opkomst van de bitcoin en de neergang van de traditionele munten en de schuldeneconomie zal ertoe leiden dat beleggers hun geld weer gaan steken in de meest veelbelovende en innovatieve bedrijven. Die zijn te vinden in de technologiesector. Hun toepassingen kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat u bitcoins verdient als u ‘s nachts uw computer aan laat staan, zodat andere computers gebruik kunnen maken van de rekenkracht. Ook een Tesla zou met dat doel kunnen worden ingezet, of als zelfrijdende taxi op momenten dat u hem zelf niet gebruikt.

Systeemcrisis

Ik voorzie een toekomst waarin dergelijke technologie zich als een olievlek uitbreidt. Maar wat is voor mij als belegger een goed instapniveau? Ik denk dat ik moet wachten tot de enorme schuldenberg tot een systeemcrisis leidt. Dan kan ik niet alleen goedkoop in grensverleggende technologie beleggen, ik kan ook goedkoop aan bitcoins komen omdat die dan massaal worden omgeruild voor ‘echt geld’ waarmee mensen de huur kunnen betalen.

Zolang de schuldenberg sneller groeit dan de economie, weet ik dat de klap ooit een keer zal komen. Ik denk dat dit hét koopmoment zal zijn voor zowel bitcoins als technologieaandelen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!