Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies van de dag Jeff Thijssen, 17 jun 2020 15:48

Tesla | Slimme deal met Glencore

0 0 Leestijd ongeveer

Tesla heeft grote plannen om de productiecapaciteit te verhogen. In 2021 verwacht het een nieuwe gigafabriek op te leveren in Berlijn. Om verzekerd te zijn van voldoende grondstoffen sloot het een deal met mijnbouwbedrijf Glencore.

De beurskoers van het aandeel Tesla bereikte afgelopen week een nieuwe mijlpaal. Op woensdag 10 juni wist het aandeel voor het eerst in haar historie de dag af te sluiten boven de $1.000 per aandeel. In de afgelopen weken is de productie in alle fabrieken weer hervat, nadat verschillende locaties eerder de productie stil moesten leggen door verschillende lockdown maatregelen. Het bedrijf blijft bovendien fors inzetten op de uitbreiding van de productiecapaciteit.

Tesla verwacht bijvoorbeeld in 2021 een nieuwe gigafabriek op te leveren in Duitsland. Om haar fabrieken te bevoorraden met voldoende kobalt voor haar batterijen, heeft Tesla volgens The Financial Times een overeenkomst gesloten met Glencore. Het Zwitserse mijnbouwbedrijf zal 6000 ton kobalt per jaar gaan leveren aan Tesla, bestemd voor haar fabrieken in Shanghai en Berlijn. Daarmee lijkt Tesla zich te verzekeren van voldoende kobalt om de batterijen voor haar auto’s te produceren.

Voorsprong voor Tesla

Ondanks de recente opmars van de beurskoers ga ik ervanuit dat er meer in het vat zit. Tesla ligt namelijk drie jaar voor op de concurrentie op het gebied van batterijtechnologie, hardware, software en dataverzameling op het gebied van zelfrijdende auto’s. Hierdoor is de kans aannemelijk dat Tesla een groot deel van haar marktaandeel op het gebied van elektrische auto’s de komende jaren kan behouden.

Daarnaast maakt Tesla een goede kans om als eerste een robottaxi-dienstverlening in de markt te zetten. De autofabrikant is namelijk al in het bezit van zelfontwikkelde kunstmatige-intelligentiechips en heeft een enorme database met gegevens van klanten die momenteel al (gedeeltelijk) autonoom rijden met de autopilot-functie. Als Tesla dit concept tot een succes weet te maken zijn beleggers spekkoper.

Mocht er een tweede golf van het coronavirus komen, dan beschikt het bedrijf over voldoende liquide middelen om op de korte termijn aan haar verplichtingen te voldoen. Bij de publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal van 2020 had het bedrijf $8,1 mrd in kas. Ik herhaal het koopadvies.

Overheden willen schonere auto’s
De komende jaren zal de groei van elektrische auto’s flink toenemen. Verschillende overheden hebben namelijk de afgelopen jaren besloten dat de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s drastisch omlaag moet. Om de transitie van brandstof naar elektrisch te versnellen, hebben verschillende landen nieuwe subsidiemaatregelen aangekondigd dan wel de huidige maatregelen verruimd. China maakte bijvoorbeeld dit jaar bekend haar subsidieregeling voor elektrische auto’s met twee jaar te verlengen. Hierdoor kunnen de inwoners van China ook de komende twee jaar de Model 3 van Tesla met korting aanschaffen. Naast China, zien we ook in Europa steeds meer landen met ruimere subsidieregelingen. Duitsland, Frankrijk en Nederland kondigden onlangs nog nieuwe subsidieregelingen aan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!