Updates

Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
kopen
Dividend Menno van Hoven, 16 jun 2020 14:32

Herbeleggen juist nu zeer belangrijk

0 0 Leestijd ongeveer

Door de lagere koersen is het herbeleggingseffect (voor de dividendportefeuille) extra sterk en in het tweede kwartaal wordt jaarlijks het meeste dividend ontvangen.

Het tweede kwartaal zit er bijna op en nagenoeg alle aandelen in de Dividendportefeuille noteerden ex-dividend. De COVID-19 pandemie bracht naast Marriott en Accor nog drie aandelen tot dividendverlaging. Het totale dividendinkomen in 2020 zal hoogstwaarschijnlijk lager uitkomen dan in het recordjaar 2019.

Extreme bewegingen

Een blik op de individuele aandelen laat ook extreme bewegingen zien op een termijn van krap twee maanden. Terwijl in maart nog laagste 12 maands-koersen werden aangetikt volgden begin juni voor veel aandelen all-time highs, waarbij de koersen vaak meer dan verdubbelden vanaf de dieptepunten van maart. Achteraf bleek dat wederom een fantastisch koopmoment.

Onder meer Parker Hannifin, Ecolab en Microsoft tikten all-time highs aan, net als de meeste aandelen uit de sector health care. In Europa zijn Tecan en Coloplast dit jaar de grote uitschieters. Deze producenten van medische en laboratoriumapparatuur doen het steevast goed op slechte beursdagen en leveren juist in op hersteldagen voor meer cyclische aandelen uit sectoren als industrials, consumer discretionary, financials en vastgoed.

Een goede spreiding van regio’s en sectoren blijkt meer dan ooit van levensbelang. Technologie, consumer staples en health care doen het in 2020 relatief gezien uitstekend en dempen daarmee de soms zeer forse koersuitslagen voor de vele meer cyclische aandelen binnen de dividendportefeuille. De zware weging van Amerikaanse aandelen heeft ook een positief effect, want afgezien van Marriott verlaagde nog geen enkel aandeel uit de VS het dividend. Realty Income, H.B. Fuller en Medtronic verhoogden zelfs middenin de COVID-19-pandemie.

Rendement dividendportefeuille
Zo snel als de dividendportefeuille wegzakte, zo snel ging ook het herstel. In mei stond zelfs even een YTD van -3,9% op het bord. Bij de slotkoersen van 15 juni is er een min van 7,8% en bedraagt het totaalrendement sinds de start in september 2011 +216,7%.

Europees dividend

In Europa is het kommer en kwel. Vele honderden aandelen met voorheen een progressief dividendbeleid schrapten hun uitkering of verlaagden die flink. Binnen de dividendportefeuille bleef de schade (afgezien van het al eerder verwijderde Accor) beperkt tot Assa Abloy, SEB, LVMH en Arkema. De overige posities hielden keurig vast aan hun eerdere dividendbelofte, of kozen er in het geval van L’Oréal, Henkel en Bayer voor niet te verhogen.

Per saldo valt de schade dus behoorlijk mee en voor de komende jaren heb ik een rotsvast vertrouwen in de huidige samenstelling. Bedrijven als SEB, LVMH en Arkema zullen de komende jaren zonder twijfel de dividendschade snel weer inlopen en forse verhogingen in 2021 zijn waarschijnlijk.

Herbeleggen tweede kwartaal

De dividendteller staat in 2020 inmiddels op €3487. Daarvan werd in het tweede kwartaal €2552 ontvangen wat nog exclusief Medtronic, Eastman Chemical en Realty Income is; die gaan ex-dividend in de laatste weken van juni. Door de nog altijd fors lagere beurskoersen voor de meeste aandelen, is deze herbeleggingsronde zeer belangrijk. Ondanks het wegvallen van Accor, Marriott en het lagere dividend van de eerder genoemde aandelen is het gemiddelde dividendrendement nog steeds 2,1%.

De kans is wel groot dat door COVID-19 het totale dividendbedrag in 2020 lager uitvalt dan in 2019, toen in totaal €6895 werd geïncasseerd. Bij de huidige samenstelling komt het totale dividendinkomen op jaarbasis namelijk uit op €6712, wat nog exclusief de verhogingen is die ik in de tweede jaarhelft verwacht. Na het herbelegde dividend resteert een kaspositie van 2,5%. Ik verwacht dit op korte termijn te investeren in ten minste 1 nieuwe positie en zal mogelijk ook bestaande posities verder vergroten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!