Nieuwe techrecords in aantocht
Wat ook als een raket gaat, is de werkloosheid in de Verenigde Staten. Deze heeft de hoogste stand bereikt sinds de Grote Depressie, die ruim 90 jaar geleden begon. Deze gelijktijdige bewegingen lijken moeilijk met elkaar te rijmen. Een verklaring is echter niet zo moeilijk te geven. De mensen die de afgelopen maanden zijn ontslagen, waren vooral werkzaam in slecht betaalde functies in winkels en restaurants. Het bewijs hiervan is dat de gemiddelde loonstijging over de afgelopen twaalf maanden momenteel 8% bedraagt. Voor de lockdown lag dit gemiddelde op slechts 3%.
Daarbij profiteren de grote Amerikaanse technologiebedrijven rechtstreeks van de crisis. De buurtwinkel is failliet, maar we bestellen meer dan ooit bij webwinkels als Amazon. Daarbij heeft het thuiswerken alleen maar voor een versnelling gezorgd van de ontwikkeling van het smartphone-gedreven internet.
De afgelopen drie maanden zijn waarschijnlijk de ergste van de coronacrisis geweest. Juist in deze drie maanden hebben de grote Amerikaanse technologiebedrijven aangekondigd dat ze voor $65 mrd extra aan aandelen gaan inkopen en vernietigen. Dit kan maar één ding betekenen: de winst per aandeel van deze bedrijven krijgt dit jaar een geweldige impuls.
Ik worstel echter wel met de vraag hoe ver deze rally zal gaan. Dat technologie niet meer te stoppen is staat vast. Het staat echter evenzeer vast dat in het verleden de mensen en bedrijven met geld altijd hebben moeten opdraaien voor overheidstekorten. Dat de Verenigde Staten en de Europese Unie de belastingen voor de grote technologiebedrijven flink gaan verhogen, lijkt me zo goed als zeker.
Vuurwerk
Ik zie in de nabije toekomst echter ook genoeg vuurwerk, want de beste economische groeicijfers ooit staan voor de deur. Niemand zal begin volgende maand namelijk kijken hoeveel de economie in de afgelopen twaalf maanden is gegroeid, maar hoeveel de economie in het afgelopen kwartaal is gegroeid. Buiten oorlogstijd zijn economieën nog nooit zo abrupt tot stilstand gekomen, en dat betekent dat het heropenen ervan van kwartaal op kwartaal voor fantastische groeicijfers zal zorgen. Dit moet de hebzucht van beleggers haast wel verder aanwakkeren.
Tegelijkertijd is de huidige stijging van de beurzen de meest gehate stijging ooit. Want als een economie in 80 jaar niet zo hard het ravijn is ingedonderd, hoe is het dan mogelijk dat er nieuwe hoogste standen ooit op de koersborden komen? Veel beleggers hadden juist gerekend op enorme koersdalingen, en daarom zijn er sinds jaren niet zoveel futures gekocht die speculeren op dalende koersen. Als die koersen dan stijgen in plaats van dalen, loopt het verlies in rap tempo op. Gaat het te veel pijn doen, dan koop je een future om het verlies te stoppen. Zo houdt de stijging zichzelf in stand. Ik verwacht dan ook dat het kopen van deze futures voorlopig zal blijven zorgen voor nieuwe recordstanden.