Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Opinie Johan Brinkman, 11 jun 2020 11:30

Commentaar | Extreme koerswinsten

0 0 Leestijd ongeveer

Net zoals de wereldwijde koersdalingen van half februari tot half maart gegarandeerd een plek zullen krijgen in de geschiedenisboekjes, zo zal ook het mondiale herstel vanaf de tweede helft van maart een blijvend bijzondere plek verwerven in het collectieve geheugen van beleggers.

Dat komt niet alleen vanwege de extreme koerswinsten zelf, maar ook omdat deze plaatsvinden tegen de achtergrond van nog altijd inktzwarte economische vooruitzichten. Van de 93 mondiale hoofdgraadmeters die persbureau Bloomberg bijhoudt, heeft er sinds half maart slechts een dozijn een (licht) verlies geboekt, vooral in Afrikaanse landen waar de verspreiding van het coronavirus later heeft plaatsgevonden dan in de rest van de wereld.

Maar wat vooral uitzonderlijk is, is dat het gros van de grote graadmeters die wij voor u volgen, in drie maanden tijd rendementen hebben behaald van 30 tot ruim 50%. En dat dit herstel gedragen werd door vrijwel alle sectoren op de internationale beursvloeren.

Dat de hoofdgraadmeters van oliegerelateerde economieën zo’n 50% wonnen, kan grotendeels worden verklaard uit de extreme ontwikkelingen op de oliemarkt sinds maart. Maar dat bijvoorbeeld de Duitse DAX in een kleine drie maanden ook zo’n 50% is gestegen, kan niet anders uitgelegd worden dan vanwege de extreme paniek na de uitbraak van de coronapandemie in combinatie met het snel toenemende optimisme, vooral de laatste weken, over de heropening van de verschillende belangrijke economieën.

Extreme koerswinsten

Ook op het Beursplein waren er extreme koerswinsten. De drie Amsterdamse graadmeters (AEX, AMX en AScX) boekten alle drie rendementen tussen de 35 en 40%. Geen enkele van de 75 aandelen uit deze indices wist sinds half maart géén positief resultaat te behalen! Zeker voor particulieren die dit voorjaar massaal met beleggen begonnen, is dit bijzonder prettig. Maar dit beginnersgeluk heeft ook een schaduwzijde. De kans is groot dat we nu een aanzienlijk langere minder volatiele periode tegemoet gaan.

Realiseert u zich dus dat rendementen van 5 à 7% gemiddeld per jaar op basis van de historie ook voor de komende jaren meer in de lijn der verwachting liggen dan de extreme koerswinsten van de laatste maanden. Dat betekent trouwens niet dat u nu geen aandelen meer moet kopen. Ook deze week zien we weer volop koopkansen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!