Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Advies Koen Lauwers, 10 jun 2020 09:47

BHP en Rio Tinto | Adviezen verlaagd

0 0 Leestijd ongeveer

De koersen van mijnbouwers BHP en Rio Tinto zijn sinds het dieptepunt van maart met respectievelijk ruim 80 en meer dan 50% gestegen. Dit is met name te danken aan de aanhoudend hoge ijzerertsprijs. Maar hoe moet het nu verder?

Hoewel je het niet kunt aflezen aan de enorme koerswinsten van BHP (70%) en Rio Tinto (50%) sinds de beurzen in maart het dieptepunt in de coronacrisis bereikten, heeft de pandemie grote gevolgen voor beide mijnbouwers. Verschillende mijnen zijn verplicht gesloten, wat de verwachte productiecijfers drukt. Bovendien zijn de prijzen van de meeste basismetalen en olie flink gedaald. Beide factoren hebben gevolgen voor de kasstromen van BHP en Rio Tinto. Het optimisme over beide aandelen op de beurs is te danken aan de hoop op een snel herstel van de vraag, niet alleen in China maar ook daarbuiten.

In tegenstelling tot hun Braziliaanse rivaal Vale heeft zowel BHP als Rio Tinto de productieprognoses voor ijzererts ongewijzigd gelaten. Dat komt omdat Australië, waar beide mijnbouwers actief zijn, veel minder hard is getroffen dan Brazilië, waar de ijzerertsproductie veel arbeidsintensiever is. BHP verlaagde wel de verwachte output van nikkel en olie, terwijl ook de productie van koper en steenkool lager zal uitkomen. Rio Tinto stelde eveneens de prognoses voor de koperproductie neerwaarts bij. Ook de bestedingsplannen gingen op de schop, met een vermindering van het budget voor kapitaalinvesteringen in 2020 en 2021.

Zeer gezond

Qua liquiditeit en solvabiliteit zijn beide mijnbouwers zeer gezond, met een current ratio van 1,89 voor BHP en 1,56 voor Rio Tinto. De verhouding schuld/ebitda ligt op 1,1 voor BHP en slechts 0,7 voor Rio Tinto.

Wat de dividenden betreft, is de onzekerheid de voorbije maanden wel toegenomen. Rio Tinto streeft door de cyclus heen naar een uitkering van 40 tot 60% van de onderliggende winst (ebitda). Bij BHP is dit 50%. Maar in periodes waarin het operationeel wat lastiger is, kan de uitkering ook wat lager zijn. Cijfers over historische rendementen zeggen daarom op dit moment niet zo veel. BHP, waarvan het boekjaar op 30 juni afloopt, keerde in februari nog een  tussentijds dividend uit dat hoger was dan ooit tevoren. Rio Tinto, waar het boekjaar samenvalt met het kalenderjaar, keerde in april een slotdividend van $3,7 mrd uit. Pas na publicatie van de halfjaarcijfers, in augustus, zal worden beslist over een tussentijds dividend.

Gezien de sterk gestegen koersen en de aanhoudende onzekerheid rond het economische herstel en de toekomstige dividenduitkeringen vind ik beide aandelen niet langer koopwaardig. Ik verlaag de adviezen dan ook naar ‘houden’.

IJzerertsprijs op herhaling?
In juli vorig jaar piekte de prijs van een ton ijzererts op $120, om tegen november terug te vallen naar minder dan $80. Er zijn verschillende signalen die ook in 2020 op een terugval in de tweede jaarhelft wijzen. Zo bleef de vraag naar ijzererts ook op het dieptepunt van de coronacrisis groot. Bestaande en nieuwe infrastructuur- en vastgoedprojecten in China zorgden voor een aanhoudend hoge staalproductie en dus blijvende vraag naar ijzererts. Corona had een grotere impact aan de aanbodzijde, en dan met name in Brazilië. Onder meer Goldman Sachs en UBS verwachten echter dat de Braziliaanse output na de zomer weer zal aantrekken. Aangezien tegelijkertijd de Chinese staalproductie in het najaar daalt door overheidsmaatregelen om luchtvervuiling aan banden te leggen, liggen lagere prijzen voor de hand.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!