Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Actueel Jeff Thijssen, 22 mei 10:34

Beurzen Vandaag: handelsspanningen zetten AEX lager

0 0 Leestijd ongeveer

Op deze laatste beursdag van de week zien we kort na opening overwegend lagere koersen. Beleggers maken zich zorgen over verder oplopende handelsspanningen nu China de druk op Hongkong lijkt op te voeren.

Nederland

Oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten leiden ertoe dat de Amsterdamse beurs lager van start is gegaan. De AEX-index stond een halfuur na opening 1,1% in de min op 517 punten. Ook de AMX (-1,3%) kleurde rood.

Op de jaarlijkse bijeenkomst van het Chinese Volkscongres werd bekend dat Peking weer extra druk wil gaan zetten op Hongkong. China wil een nieuwe veiligheidswet gaan invoeren in Hongkong, waarmee er een verbod kan komen op het demonstreren tegen de overheid. Vertegenwoordigers van Hongkong reageerden met afschuw op de aangekondigde maatregelen en gaven aan zich extreme zorgen te maken over hun vrijheden. De beurs van Hongkong, de Hang Seng, leverde maar liefst 5,5% in. In reactie op het nieuws liet de Amerikaanse president Donald Trump weten China hard aan te pakken als de nieuwe wetgeving daadwerkelijk zal worden doorgevoerd.

China liet tijdens het Volkscongres ook weten dit jaar geen groeidoel af te geven. De voornaamste reden die daarvoor werd aangekaart was dat de gevolgen van de coronacrisis op de korte termijn lastig zijn in te schatten. China liet weten nu de focus te leggen op werkgelegenheid. In 2019 liet de Chinese economie nog een groei zien van 6,1%.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • Adyen +1,3%
 • Flow Traders +0,6%
 • Galapagos +0,5%

Grootste dalers AEX/AMX om 09.30 uur:

 • Aalberts -3,6%
 • Prosus -3,5%
 • ArcelorMittal -3,4%

 EUROPA

De Eurostoxx50-index stond vanochtend 1,2% lager. Geen enkel fonds noteerde in het groen. Het jaarverlies bedraagt 23,4%.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09.30 uur:

 • Amadeus IT Group -2,5%
 • AXA -2,1%
 • BASF -2,1%

Verenigde Staten

De Dow Jones-index is gisteren 0,4% lager gesloten, op 24.474 punten. Ook De S&P500 (-0,8%) en de Nasdaq (-1,1%) eindigden in het rood.

Beleggers verwerkten een aantal negatieve economische cijfers. De woningverkopen in de VS daalde in de maand april vergeleken met maart met 18%. Daarnaast werd bekend dat afgelopen week 2,4 miljoen Amerikanen als gevolg van de coronacrisis een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd. Daarmee komt het totaal in negen weken tijd op circa 39 miljoen aanvragen.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Boeing +4,3%
 • Raytheon Technologies +4,0%
 • Travelers COS INC +3,8%

Grootste dalers Dow Jones:

 • 3M -2,6%
 • IBM -1,9%
 • Exxon Mobil -1,8%

Grafiek van de dag

Facebook bereikte gisteren een nieuwe all time high. De online sociaalnetwerksite maakte deze week bekend dat het met een nieuwe dienstverlening komt, waarmee het zich gaat richten op online winkelen. Facebook Shops moet ervoor gaan zorgen dat het eenvoudiger wordt voor ondernemingen om producten online te verkopen. Door een webwinkel aan te maken bij Facebook Shops kunnen bedrijven via Facebook, Instagram en Whatsapp hun producten aan de man brengen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.