Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Opinie Jeff Thijssen, 21 mei 17:00

Volatiliteit | Vriend en vijand van beleggers

0 0 Leestijd ongeveer

De recente zware koersval van de S&P500 als gevolg van de corona-uitbraak is niet uniek. De S&P500, door sommige beleggers ook wel het moederschip alle beurzen genoemd, daalde in de historie wel vaker meer dan 30%. Bijvoorbeeld tijdens de bearmarkets in 1987, 2000 en 2008.

Bijzonder was wel de snelheid van de jongste daling. In slechts twee maanden tijd stond een verlies van circa 30% op de borden. In dat tempo is dat niet eerder in de geschiedenis voorgekomen. De crisis van 1987 komt nog het dichtst in de buurt. De val van eveneens circa 30% nam toen drie maanden in beslag. In 2000 en 2008 gingen de dalingen een stuk geleidelijker.

Door de coronacrisis keerde de volatiliteit in alle hevigheid terug. Grote koersdalingen werden opgevolgd door forse stijgingen en vice versa. De VIX-index, die de impliciete volatiliteit (verwachte beweging) weergeeft van de S&P500, bereikte half maart met een stand van 82,69 zelfs een nieuw record.

Ideaal voor opties

De toegenomen volatiliteit is ideaal voor schrijvers van opties. Want als de volatiliteit toeneemt, stijgen de optiepremies in waarde. Hierdoor ontvangt de schrijver bij het openen van een nieuwe optie meer premie voor dezelfde optie dan in laag-volatiele tijden. Dit principe werkt ook de andere kant op. Neemt de volatiliteit af dan dalen de optiepremies in waarde. In de praktijk loopt de VIX over het algemeen op wanneer de markt (S&P500) daalt en neemt de index juist af als de markt stijgt.

Dat zit zo: als de markt oploopt en beleggers verdienen geregeld aan hun beleggingen, voelen ze weinig angst. Het tegenovergestelde gebeurt wanneer beleggers opeens geld verliezen. Angst krijgt dan al snel de overhand. De VIX-index wordt dan ook wel de angstindicator genoemd.

Met name voor beginnende beleggers is de VIX een goede graadmeter om af te lezen hoe de markt ervoor staat. Beleggers dienen daarbij te bedenken dat het historisch gemiddelde van de VIX op 18 ligt en dat het aannemelijk is dat de VIX telkens weer terugkeert naar dat historisch gemiddelde.

Gedekt schrijven

Bij de actuele stand van 29 zit er relatief gezien nog steeds veel premie in de opties. Het huidige klimaat is daardoor ideaal voor het gedekt schrijven van callopties. Dat is een optiestrategie waarbij de belegger aandelen koopt waarvan hij verwacht dat deze gaan stijgen en daarop tegelijkertijd een out-of-the-money calloptie schrijft.

Los van het feit dat veel aandelen nog altijd een stuk lager staan dan begin dit jaar, ontvangt de belegger historisch gezien ook meer premie voor de calloptie. Hierdoor is de kans op het behalen van een mooi rendement met deze strategie flink toegenomen. Beleggers die deze strategie toepassen behalen namelijk niet alleen rendement wanneer de beurskoers stijgt, maar ook als deze stagneert of zelfs lichtjes daalt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.