Updates

Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 13 mei 2020 15:26

Siemens | Cijfers beter dan verwacht

0 0 Leestijd ongeveer

De cijfers van Siemens overtroffen de verwachtingen. De vooruitzichten op de korte termijn blijven echter onzeker, waardoor het management heeft besloten de winstverwachting in te trekken.

Siemens heeft in de eerste drie maanden van 2020, het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar de verwachtingen weten te kloppen. De omzet kwam uit op €14,2 mrd, een afname van 1% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De orderinname liep terug van €16,5 mrd naar €15,2 mrd. Bij de industriële activiteiten daalde de winst met 18% naar €1,6 mrd. Helemaal onder aan de streep bleef een nettowinst over van €697 mln (€0,80 per aandeel). Een daling van 64% vergeleken met het tweede kwartaal in 2019. In een toelichting liet het bedrijf weten dat de eerder afgegeven winstverwachting voor 2020 van €6,30 tot €7,00 per aandeel wordt ingetrokken, als gevolg van de onzekerheden die de coronacrisis met zich meebrengt.

Lichtpuntjes

Hoewel de winstgevendheid in het tweede kwartaal behoorlijk onder druk is komen te staan en het bedrijf rekening houdt met een zwaar derde kwartaal, waren er ook voldoende lichtpuntjes. De divisie Digital Industries – het kroonjuweel van Siemens dat actief is met fabriekssoftware en automatisering – hield de schade redelijk beperkt. De omzet daalde dan wel met 10%, omdat de vraag vanuit de auto-industrie en machinebouw stilviel, maar het aantal orders groeide met 2% en de ebita-marge (16,9%) bleef goed op peil.

Ook de prestaties van Siemens Healthineers, waar Siemens een belang in heeft van 85%, stemden tot tevredenheid. De omzet steeg met 3,3% naar $3,7 mrd. De ebitda-marge bleef stabiel liggen op 17,9% en onder de streep bleef er €414 mln over. Een toename van 9% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Siemens maakte ook bekend dat het op schema ligt om de divisie Gas & Power nog dit jaar naar de beurs te brengen. Hierin wordt ook het 59%-belang in de offshore windenergiedochter Siemens Gamesa ondergebracht.

Daarmee wordt de conglomeraatstructuur minder dominant en wordt Siemens een meer gestroomlijnde organisatie. Als gevolg van de recente ontwikkelingen verlaag ik de wpa-taxatie voor 2020 naar €4,00 en die voor 2021 naar €6,00. Op basis van de taxatie 2021 komt de k/w op 14. Een aantrekkelijke waardering voor een bedrijf met een sterke marktpositie en een pioniersrol in Industrie 4.0. Ik herhaal daarom het koopadvies.

TWEEDEKWARTAALCIJFERS
In € mrd 2020 2019
Omzet 14,2 14,3
Aangepaste ebita industrie 1,6 1,9
Nettowinst 0,7 1,9

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!