Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Actueel Menno van Hoven, 6 mei 10:08

Beurzen vandaag | Disney schrapt dividend, verjaardag flashcrash

0 0 Leestijd ongeveer

De Amerikaanse beurzen sloten gisteren hoger, maar leverden een flink deel van de eerdere winst weer in. Disney kwam nabeurs met een dreun voor beleggers door het dividend te schrappen. PepsiCo verhoogde het dividend juist. En vandaag is het de tiende verjaardag van de ‘eerste’ flashcrash. 

Allereerst een aardig historisch feitje, want collega Ivan Snurer wist ons gisteren te melden dat vandaag, 6 mei, de tiende verjaardag van de ‘eerste’ flashcrash is. Op donderdag 6 mei 2010 kende de Dow Jones een van zijn meest turbulente momenten. De index maakte in enkele minuten een duikeling van 1010 punten, om vervolgens razendsnel te herstellen. De flashcrash duurde al met al 32 minuten en werd uitgelokt door een samenloop van omstandigheden.

Dat wil zeggen een computer (van een Amerikaanse vermogensbeheerder) reageerde te fel op ‘fake’ verkooporders (van een Britse beursbengel). Sindsdien zagen we nog veel meer scherpe koersbewegingen ontstaan door automatische handel, onder meer afgelopen maart. Wie bij de les was, profiteerde van de overdreven koersdalingen de afgelopen jaren die uiteindelijk altijd een uitstekend koopmoment opleveren voor de lange termijn.

Nederland | Cijfers genoeg

De AEX staat kort na opening zo’n 0,1% hoger op ruim 510 punten. Grootste stijgers zijn de technologiefondsen aangevoerd door Adyen. ArcelorMittal is de grootste daler en ook de financials doen het vandaag slecht. Cijfers waren er van onder meer Aperam, Wolters Kluwer en Hunter Douglas. AEX-aandeel Wolters Kluwer laat zijn outlook los voor 2020. Het aandeel reageert met een min van 1,1% nauwelijks.

Grootste stijgers AEX/AMX om 9.15 uur:

 • Adyen +2,3%
 • ASML +1,4%
 • DSM +1,3%

Grootste dalers AEX/AMX om 9.15 uur:

 • ArcelorMittal -2,5%
 • Unibail Rodamco -2,3%
 • ING -2,3%

Europa | Fresenius, BWM en Airbus 

De Eurostoxx50-index levert zo’n 0,3% in op 2867 punten. Hier is het Duitse healthcarebedrijf Fresenius, gespecialiseerd in machines voor nierdialyse, de grootste stijger met +2,4% na sterke cijfers over het eerste kwartaal. BMW levert ruim 4% in nadat de outlook werd verlaagd, vanwege zwakke vraag naar nieuwe auto’s in crisistijd. Airbus daalt net als Boeing in de VS op aanhoudend slecht nieuws vanuit de sector, waar veel luchtvaartmaatschappijen in grote problemen verkeren.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 9.15 uur:

 • Fresenius +3,6%
 • ASML +1,4%
 • Sanofi +1,0%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 9.15 uur:

 • BMW -4,1%
 • Airbus -3,1%
 • Amadeus IT Group -1,8%

Verenigde Staten | Disney Schrapt dividend

De Dow sloot uiteindelijk ‘slechts’ 0,6% hoger op 23883 punten, nadat de eerdere forse intraday winst tegen het einde van de handel voor een groot deel weer was ingeleverd. Pfizer was de grootste stijger op het nieuws dat de farmaceut start met het testen van zijn coronavaccin op mensen. In negatieve zin was Boeing een uitschieter. Dat was te wijten aan slecht nieuws uit de sector met gisteren onder meer Lufthansa dat bestellingen wil afzeggen en Virgin Atlantic dat nog dieper in de kosten gaat snijden. Inmiddels schrapten nagenoeg alle grote airlines hun dividend, afgelopen week in de VS ook American Airlines en Southwest Airlines. Het aandeel Boeing daalt in 2020 ruim 60%.

Nog een daler was Walt Disney dat nabeurs met slechte cijfers kwam. Het media- en pretparkenbedrijf meldde een coronaklap van $1,4 mrd, vooral door de gesloten parken wereldwijd. Als de parken weer open gaan zal dat nog niet de problemen van Disney oplossen; de heropening in Shanghai staat gepland voor 11 mei, maar de Chinese overheid eist dat slechts 30% van het maximaal aantal bezoekers mag worden toegelaten. Over het jongste kwartaal realiseerde Disney 63% lagere aangepaste winst per aandeel van $0,60 per aandeel, wat ruim onder de analistenconsensus van $0,89 lag. De nettowinst daalde met 91% naar $475 mln en de slechtste maanden moeten nog komen. Disney leverde nabeurs zo’n 3% in en zakte door de grens van $100.

Als klap op de vuurpijl werd ook het eerstvolgende dividend geschrapt, wat vrij uitzonderlijk is voor een bedrijf van een dergelijk kaliber. Vorige week liet erfgename en aandeelhouder Abigail Disney zich op social media zeer negatief uit over het feit dat Disney een dividend van $1,5 mrd uitkeert en tegelijkertijd duizenden mensen verplicht met verlof stuurt en bonussen blijft uitdelen aan het topmanagement. De kleindochter van Walt Disney’s broer Roy reageerde op Twitter met: “WHAT THE ACTUAL F***?????” toen ze vernam hoeveel dividend Disney betaalt. Deze in de pers breed uitgemeten woedeuitbarsting zal ongetwijfeld meegespeeld hebben bij de beslissing van het management om het dividend later dit jaar over te slaan.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Pfizer +2,4%
 • UnitedHealth Group +1,9%
 • Home Depot +1,7%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Boeing -4,6%
 • Walt Disney -2,1%
 • McDonald’s -1,5%

GRAFIEK VAN DE DAG

Disney sloot gisteren, voordat de cijfers over het laatste kwartaal bekend waren, op $101,06 en verliest daarmee in 2020 ruim 30%. In maart zakte het aandeel zelfs even weg tot een dieptepunt $79,08. De afgelopen vier handelsdagen leverde het aandeel telkens minimaal 2% in en vandaag zal daar waarschijnlijk een vijfde opeenvolgende dag van lagere koersen bijkomen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.