Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Peter Schutte, 4 mei 16:50

PostNL | Zowel onzekerheid als kansen

0 0 Leestijd ongeveer

De coronacrisis zorgt voor zowel onzekerheid als kansen bij PostNL. Vooral de pakketdienst veert flink op door online shoppen. Ook sturen mensen elkaar vaker een kaartje.

De eerstekwartaalcijfers van PostNL gaven een wat gemengd beeld te zien. De omzet van €701 mln bleef duidelijk achter bij de gemiddelde marktverwachting van €723 mln, maar de genormaliseerde ebita halveerde conform verwachting naar €15 mln.

Met name in het begin van het jaar viel de volumegroei van de pakketdienst tegen. Door de winkelsluitingen sinds medio maart is deze groei evenwel fors aangetrokken. Waar de volumegroei bij de pakketten over het gehele kwartaal slechts 2,8% betreft, lag dit eind maart op 13,6%. Per saldo rolde er bij de pakketdienst een omzetstijging uit van 4% tot €414 mln. De ebit steeg van €23 mln naar €26 mln.

Postvolumes onder druk

De binnenlandse postbezorging wist de omzet met nog geen procent op te voeren tot €395 mln. Dit komt echter puur door de consolidatie van Sandd, die €37 mln omzet toevoegde. Autonoom is wederom sprake van een fikse krimp. Mensen sturen elkaar in deze tijden weliswaar vaker een kaartje, maar de partijenpost daalde daarentegen aanzienlijk doordat veel advertentiecampagnes werden uitgesteld. Het totale volume geadresseerde post viel met maar liefst 12,8% terug. De ebita daalde bij de postdivisie van €16 mln naar slechts €5 mln.

Positief is dat de samenvoeging met Sandd voor ligt op schema aangaande te realiseren synergieën; de opbrengsten hiervan overtroffen de integratiekosten. Gunstig is ook de stijging van de vrije kasstroom van -€8 mln naar een plus van €5 mln. PostNL schrijft dit toe aan gedisciplineerd werkkapitaalbeheer.

Het concern blijft bij de magere outlook van een genormaliseerde ebit van €110 mln tot €130 mln over geheel het jaar. De kansen liggen bij de pakketdienst, maar ceo Herna Verhagen benadrukt ook dat het zicht op de toekomst beperkt is: een langere duur van de pandemie kan de prognose in gevaar brengen.

Ik blijf bij mijn koopaanbeveling. De integratie met Sandd biedt grote mogelijkheden voor kostenbesparingen. De pakketbezorging maakt PostNL ook een wat defensief fonds in deze coronatijd.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!