Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen

Tesla verbaast beleggers met resultaten

0 0 Leestijd ongeveer

Tesla heeft ondanks productiebeperkingen en leveringsproblemen door de coronacrisis mooie cijfers weten te presenteren. Zowel de omzet als de winst waren beter dan verwacht.

Tesla heeft het eerste kwartaal van 2020 prima doorstaan. Het concern had net als andere autofabrikanten last van productiebeperkingen door de coronacrisis. Hierdoor wist het geen nieuw record neer te zetten voor het aantal afgeleverde auto’s in één kwartaal. Desondanks steeg de omzet met 32% naar $6,0 mrd en wist Tesla het aantal afgeleverde auto’s op te schroeven van 63.019 over de eerste drie maanden van 2019 naar 88.496 stuks in het eerste kwartaal van 2020. Het aangepaste operationele resultaat (ebitda) kwam uit op $951 mln, een toename van 514% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep werd een nettowinst geboekt van $16 mln ($0,09 per aandeel). Zowel de omzet als de winst viel hoger uit dan verwacht.

In een toelichting liet ceo Elon Musk weten zich zorgen te maken over de duur van de coronamaatregelen, waardoor de fabrieken in de VS voor een groot deel stilliggen. De productie in Shanghai draait inmiddels weer op volle toeren. Een exacte datum waarop de productie in de VS weer kan worden opgevoerd is lastig te voorspellen, maar met $8,1 mrd in kas beschikt Tesla over voldoende liquide middelen om deze crisis te doorstaan. Tesla liet in haar conference call weten de verkoopprijs van de Model 3 in China te verlagen. Daarmee komt deze net onder de 300.000 yuan uit, waarmee het model voldoet aan de door China opgestelde criteria voor belastingvoordelen en subsidies bij aanschaf van elektrische auto’s die de komende twee jaar zullen gelden.

Advies voor Tesla

Tesla is goed gepositioneerd om de komende jaren haar marktaandeel te vergroten. De vraag naar elektrische auto’s zal alleen maar toenemen. Enerzijds door het stimuleringsbeleid van overheden om de CO2-uitstoot terug te dringen, anderzijds doordat Tesla als gevolg van haar toenemende schaalgrootte en het verlagen van de kosten voor batterijproductie uiteindelijk onder de vraagprijs kan duiken van benzine- en dieselauto’s. Ook de verwachte introductie, eind 2021, van de robottaxi kan de omzet en winst een boost geven. Ik herhaal daarom het koopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!