Updates

Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Opinie Wim-Hein Pals, 23 apr 15:00

Deglobalisering | De wereld na corona

0 0 Leestijd ongeveer

Gaat u nog op vakantie, later dit jaar? En maakt u dan die gedroomde cruise door het Caribisch gebied? Of vliegt u lekker naar Australië? Waarschijnlijk blijven al deze droombestemmingen nog wat langer op uw bucketlist.

Ook al is het menselijk geheugen in het algemeen heel kort en hebben we over een jaar Covid-19 mogelijk grotendeels verdrongen, er gaan toch structureel dingen veranderen. Gaat u überhaupt ooit nog op een cruiseschip vertoeven, nu duidelijk is geworden wat voor risico’s u loopt als er een epidemie – of erger nog een pandemie – uitbreekt? Je kunt het bootje niet af, áls deze al in een willekeurige haven mag aanmeren. Wilt u nog 20 uur in een vliegtuig opgepropt vervoerd worden naar het andere eind van de wereld? Een beetje afstand houden is in veel gevallen onmogelijk.

Ziet de post-coronasamenleving er dan structureel anders uit? Wel, ik denk dat het thuiswerken niet meer is weg te denken uit onze samenleving en een grote vlucht neemt, want hoe efficiënt en effectief blijkt het werken buiten kantoor en buiten kantooruren niet te zijn? Vele uren die bespaard worden door niet aan het verkeer deel te nemen kunnen nu gebruikt worden om extra werk te verzetten, bijvoorbeeld door te videobellen met klanten. Veel klanten, vaak duizenden kilometers verderop, hoeven niet per sé twee keer per jaar bezocht te worden, maar worden in de toekomst frequenter dan voorheen op de hoogte gesteld via videoverbindingen. Working-from-home is een blijvertje, met alle dienstverlening (cloud services, video calls, digitale teammeetings) die daarbij hoort.

Deglobalisering is de nieuwe trend

Ook is het thuis laten bezorgen van maaltijden en allerlei producten en hebbedingetjes u waarschijnlijk zo goed bevallen, dat ook dit een structurele intrede heeft gemaakt bij miljoenen extra consumenten. De afgelopen jaren werd tijdens de handelsperikelen tussen de VS en China duidelijk dat de globaliseringsgolf van de afgelopen decennia aan zijn einde lijkt te komen. Covid-19 geeft die globalisering het laatste zetje richting de afgrond. Want hoe kwetsbaar ben je als land, als je zelf geen enkele fabriek in huis hebt die mondkapjes kan maken of beademingsmachines kan leveren? Meer en meer zal sprake zijn van lokale productie van essentiële goederen en diensten. Deglobalisering is de nieuwe trend.

Ook bij de producent gaan we veranderingen zien. Zo denkt een groeiend aantal bedrijven na over het aanleggen van grotere voorraden in de toekomst, nu eens te meer is gebleken dat het ‘minimale voorraad- denken’ achterhaald is. Midden jaren tachtig werd het ‘Just In Time’-voorraadbeheer aan alle studenten wereldwijd uit de doeken gedaan als de grote innovatie … tot begin 2020.

Automatisering en robotisering zijn andere trends die een nog grotere vlucht nemen in het bedrijfsleven. Tijdens een volgende pandemie blijven robots gewoon produceren en diensten verlenen. Hoe romantisch: welkom worden geheten op dat ultieme cruiseschip – en gevoed en verzorgd worden – door louter robots.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.