Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Actueel Menno van Hoven, 15 apr 10:35

Beurzen Vandaag: Amerikaanse reuzen verhogen dividend, Adidas schrapt

0 0 Leestijd ongeveer

De AEX opent licht hoger nadat Wall Street gisteren mooie winsten boekte. Twee Amerikaanse largecaps verhoogden hun dividend en geven daarmee het goede voorbeeld. In Europa blijven aandelen massaal hun dividend schrappen. 

NEDERLAND

De AEX noteert kort na opening zo’n 0,3% lager op 506 punten. Kwaliteitsaandelen doen het goed vandaag en de zwakkere broeders zijn de grootste verliezers. Aegon levert 3,1% in als grootste daler.

ASML kwam vandaag met cijfers die conform verwachting waren, maar het chipbedrijf geeft geen outlook af voor het tweede kwartaal. ASML realiseerde een omzet van €2,44 mrd met een brutomarge van 45,1%. Het bedrijf uit Veldhoven was eerder uitgegaan van een omzet tussen €2,4 mrd en €2,5 mrd met een brutomarge tussen 45 en 46%. Eind maart waarschuwde ASML al voor een omzetvertraging. Beleggers reageren positief, want ASML behoort vandaag tot de AEX-stijgers.

Grootste stijgers AEX/AMX om 09:15 uur:

 • Just Eat Takeaway.com +1,7%
 • ASML +0,9%
 • Unilever +0,7%

Grootste dalers AEX/AMX om 09:15 uur:

 • Aegon -3,1%
 • Royal Dutch Shell -2,7%
 • ArcelorMittal -2,5%

EUROPA

Ook elders in Europa zien we lagere koersen, met een min van 0,5% voor de Eurostoxx50. Ook hier zien we de meer defensieve aandelen sterk presteren, aangevoerd door Sanofi en Danone. Grootste daler is olieconcern Total, in reactie op de dalende olieprijs. Ook Safran, toeleverancier aan de luchtvaartsector, levert in. Adidas behoort ook tot de grotere dalers nadat het sportartikelenbedrijf gisteren had aangekondigd het dividend te schrappen in verband met een door de overheid gesteunde lening van €3 mrd. Adidas komt op 27 april met cijfers over het eerste kwartaal en liet gisteren weten dat het niet in staat is een outlook af te geven voor 2020 vanwege de onzekere situatie omtrent het coronavirus.

Grootste stijgers Eurostoxx50 om 09:15 uur:

 • Sanofi +2,1%
 • Danone +1,4%
 • L’Oréal +1,2%

Grootste dalers Eurostoxx50 om 09:15 uur:

 • Total -3,1%
 • Adidas -2,5%
 • Safran -2,5%

VERENIGDE STATEN

De Dow Jones sloot gisteren 2,4% hoger op 23.950 punten, met fusiebedrijf Raytheon Technologies als grootste stijger. Boeing leverde weer wat in van de scherpe koerswinsten van de afgelopen weken. Op dividendgebied was er goed nieuws, met dividendverhogingen van 6% voor Dividend Aristocrats Procter & Gamble (Hoogdividendportefeuille) en Johnson & Johnson (Dividendportefeuille). Deze bedrijven verhogen al vele tientallen jaren op rij hun dividend en zullen het dividend pas in het meest extreme geval schrappen of verlagen. In Europa staat de aandeelhouder duidelijk minder hoog in het vaandel en wordt er veel sneller beslist tot een lager dividend, vaak onder druk van overheden en/of de publieke opinie.

Grootste stijgers Dow Jones:

 • Raytheon Technologies +5,2%
 • Johnson & Johnson +4,5%
 • Procter & Gamble +4,3%

Grootste dalers Dow Jones:

 • Boeing -4,3%
 • JPMorgan Chase – 2,7%
 • American Express -2,2%

GRAFIEK VAN DE DAG

Johnson & Johnson behoorde gisteren samen met Procter & Gamble tot de grootste stijgers op Wall Street. Beide aandelen zijn Dividend Aristocrats die hun dividend al tientallen jaren op rij verhogen. Ook gisteren, ondanks de coronacrisis, werd gewoon een hoger dividend voor 2020 afgekondigd en beleggers waarderen dat. Met name in Europa schrapt het ene na het andere bedrijf het dividend. In de VS is het dividend heilig en zal de uitkering per kwartaal aan de aandeelhouder pas worden geschrapt als het echt niet anders kan. Daarom vinden we ook verreweg de meeste Dividend Aristocrats in de VS, waar de inmening van overheden, het personeel en het publiek ook veel minder groot is dan in Europa.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.