Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Opinie Karel Mercx, 6 apr 2020 15:15

China publiceert geen verkeerde cijfers

0 0 Leestijd ongeveer

Ik denk dat 90% van de mensen de PMI-data niet begrijpt. Dat zorgt ervoor dat er in tijden van extreme stress een hoop onzin over de PMI wordt verspreid. Bijvoorbeeld over de maartcijfers van China. Hoe zit dat?

De PMI is een maandelijkse enquête onder de inkoopmanagers uit negentien verschillende sectoren.  Zij beantwoorden allerlei vragen zoals: hoeveel mensen werken er nu bij jullie? Hoeveel daarvan zijn in vaste dienst en hoeveel zijn oproepkracht? Wat is het salaris? Wat zijn de prijzen die jullie voor de producten rekenen? Wat zijn de inkoopprijzen? Hoeveel nieuwe orders zijn er? Hoeveel tijd zit er tussen het binnenkomen van een nieuwe order en de afronding ervan?

De PMI is er voor de dienstensector, de industrie en voor de combinatie van deze twee. Elk ontwikkeld land heeft een PMI en er is zelfs een wereld-PMI. De vastgestelde stand en richting van de trend in de PMI zijn data die inzicht geven aan zakelijke besluitvormers, marktanalisten en investeerders, en is een leidende indicator van de algehele economische activiteit. Een stand van 50 is neutraal. Boven de 50 is er groei en onder de 50 is er krimp. Tot hier gaat het meestal goed.

Chinese cijfers

In februari viel de PMI van de Chinese industrie het ravijn in, naar 35. Dit is het laagste cijfer sinds er in 2005 werd begonnen met de China-PMI. De laagste stand totdat het coronavirus uitbrak, werd gemeten in december 2008 tijdens de financiële crisis. Toen was de PMI 38,8.

Afgelopen week kwam het Chinese cijfer van afgelopen maart uit en de stand was 52,0. Dit was het hoogste cijfers sinds september 2017. De afgelopen dagen hoorde ik vaak mensen beweren dat China fraude pleegt. Ze zouden leugens vertellen en de verkeerde cijfers laten zien, want ‘het kan niet zo zijn dat er zo snel na een lockdown van een paar honderd miljoen mensen zo’n mooie economische groei is’.

Ik denk dat het mis gaat omdat mensen denken dat een stand van 52 elke keer hetzelfde zegt, maar de 52 van maart 2020 is niet te vergelijken met de 52 van september 2017.

Stel dat de stand van afgelopen maand 50 was geweest, dan zou dat betekenen dat er geen groei of krimp zou zijn geweest ten opzichte van de maand ervoor. De industrie zou sterk zijn gekrompen in februari en er was geen herstel in maart. In de afgelopen maand zijn honderden miljoenen Chinezen weer aan het werk gegaan. Een stand van 52 valt daarom extreem tegen en de Chinese industrie draait nog steeds zwaar beroerd. China is de werkplaats van de wereld en de landen die de meeste producten bestellen zijn de Europeanen en de Amerikanen. Zolang het normale leven hier niet terugkeert, komt ook de activiteit in de Chinese fabrieken niet terug op het niveau van voor de coronacrisis.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!