Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Opties Jeff Thijssen, 18 mrt 14:25

Interessante tijden voor schrijvers van opties

0 0 Leestijd ongeveer

Door alle angst en onzekerheid met betrekking in de markt is de VIX boven de 80 uitgekomen, waarmee een nieuw record is bereikt. Concreet betekent dit dat er veel premie in opties zit. Schrijvers die daarvan willen profiteren moeten wel voorzichtig te werk gaan.

De VIX-index, die de impliciete volatiliteit (verwachte beweging) weergeeft van de S&P500 is de afgelopen week opgelopen naar 81,53 en bereikte daarmee een nieuw record. Daarmee prijst de markt  in dat de S&P500 over een periode van twaalf maanden zal bewegen tussen een bandbreedte van 81,53% omhoog en 81,53% omlaag vanaf de huidige stand van de index.

Bij een stand van 2400 punten ligt de verwachte beweging dan tussen de 443 punten en 4356 punten. Een extreme inschatting. Interessant is het, om ook te kijken naar de verwachte beweging op de korte termijn, de tabel in dit artikel kan beleggers daarbij helpen.

Bandbreedtes

Bij het aflezen van de percentages dienen beleggers er rekening mee te houden dat het gaat om bandbreedtes. De verwachte beweging bij een VIX van 80 bedraagt op weekbasis 11,1% en op maandbasis 22,9%. De grote verwachte bewegingen zijn het gevolg van alle angst en onzekerheid die het coronavirus met zich mee brengt. Hierdoor zit er op dit moment enorm veel premie in opties en dat biedt kansen voor de schrijver ervan. Het is namelijk aannemelijk dat de VIX op termijn weer teruggaat naar haar historische gemiddelde van 18. In het verleden zijn grote opwaartse bewegingen in de VIX telkens gevolgd door een flinke correctie van de VIX op korte termijn.

Dit betekent dat een groot gedeelte van de tijdswaarde uit de opties zal lopen. Toch is enige voorzichtigheid bij deze hoge niveaus noodzakelijk. Het is namelijk niet eenvoudig om er in de praktijk van te profiteren. De bied- en laatprijs is door alle onzekerheid veel ruimer geworden, waardoor het lastiger is geworden om een order te laten uitvoeren tegen een eerlijke prijs. Daarnaast lopen beleggers die opties schrijven het risico dat de beurs mogelijk tijdelijk wordt gesloten. Dit scenario zou u niet moeten uit sluiten, omdat inmiddels het dagelijkse leven in meerdere landen volledig op slot zit. In een dergelijk situatie kan de belegger de optie niet meer managen. Het is daarom aan te raden om geen opties te schrijven met een te korte looptijd en voorzichtig te zijn met het openen van nieuwe posities.

Stand van de VIXVerwachte beweging
1 dag1 week1 maand
100,5%1,4%2,9%
150,8%2,1%4,3%
180,9%2,5%5,1%
201,0%2,8%5,7%
251,3%3,5%7,1%
301,6%4,2%8,6%
351,8%4,8%10,0%
402,1%5,5%11,4%
502,6%6,9%14,3%
603,1%8,3%17,1%
703,7%9,7%20,0%
804,2%11,1%22,9%
904,7%12,5%25,7%
1005,2%13,9%28,6%
In de tabel worden de bandbreedtes weergegeven op basis van één standaarddeviatie. Dit houdt in dat 68% van de betreffende periodes een dergelijke bandbreedte wordt verwacht. Indien u inschatting wenst te maken op basis van twee standaarddeviaties dan mag u de percentages verdubbelen. Verwacht wordt dat de bandbreedtes dan in 95% van de betreffende periodes zullen uitkomen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!