Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Analisten Stephen Hendriks, 15 mrt 09:00

UBS vindt analisten te optimistisch over k/w Europese aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

De koersen van Europese aandelen zijn volgens UBS fors harder gedaald dan de winstverwachtingen.

De correctie op de Europese aandelenmarkt van de afgelopen weken was in meerdere opzichten opmerkelijk, constateert UBS. Het is een van de zwaarste beurscorrecties van de afgelopen dertig jaar die zich buiten een langdurige bearmarkt heeft afgespeeld. Bovendien heeft de daling van bijna 21% zich in dertien werkdagen tijd voltrokken. Dat is volgens UBS ongebruikelijk snel. Als gevolg van de koersdaling is de koers-winstverhouding van de Europese aandelenmarkt gedaald tot 12,5. Dat is duidelijk minder dan de historisch gemiddelde waardering van 14,5. De koers-winstverhouding van 12,5 is echter berekend op basis van de voor dit jaar verwachte winst per aandeel. Volgens UBS is de gemiddelde analistenverwachting voor 2020 al neerwaarts aangepast. Toch verwachten analisten dit jaar nog een stijging van de winst per aandeel van 7,4%. Dat is echt veel te hoog, meent de bank.

Olieprijs

De koersen van de Europese aandelenmarkt zijn dan ook vooralsnog veel sterker gedaald dan de winstverwachtingen. Dat levert de bovengemiddeld lage koers-winstverhouding van 12,5 op. Pas als de gemiddelde winstverwachtingen met 13% dalen, loopt de koers-winstverhouding weer tot de historische 14,5 op, berekende UBS. Maar zo ver ziet de bank het vooralsnog niet komen. Wel zet de sterk gedaalde olieprijs een rem op de winstgroei van de Europese aandelenmarkt. Volgens UBS hadden analisten juist grote verwachtingen voor de winststijging van de sector Energie in 2020. Ruim 16% van de groei van de winst per aandeel van de Europese aandelenmarkt zou van deze sector moeten komen. Dat is na de daling van de olieprijs erg onwaarschijnlijk, concludeert UBS.

Koersdoel

Er zijn natuurlijk ook sectoren die profiteren van een lagere olieprijs. De bank noemt de retailsector als voorbeeld. Maar de retailsector zal pas van de lagere olieprijs profiteren als de onzekerheid over het coronavirus wegebt. UBS verwacht dan ook dat de winst per aandeel van de Europese aandelenmarkt dit jaar niet met 7,4% zal groeien – zoals analisten verwachten – maar juist met 3% zal dalen. Over een breed front liggen de winstverwachtingen voor dit jaar namelijk te hoog. Voor slechts twee van de dertig door UBS onderscheiden sectoren wordt dit jaar een winstdaling door analisten voorzien. Niettemin blijft de bank bij zijn koersdoel van 380 voor de Stoxx Europe 600 Index, zo’n 12% boven de huidige stand. Wel erkent UBS dat na de daling van de olieprijs de eigen winstprognose van -3% voor de Europese aandelenmarkt misschien nog wel neerwaarts aangepast moet worden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.