Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 10 mrt 15:00

Column: waarom ik de pest heb aan het coronavirus

0 0 Leestijd ongeveer

Nadat ik in september 2015 voor de tweede keer in dienst was gekomen bij Beleggers Belangen werd ik al vrij snel moe van de complimenten die ik kreeg omdat ik altijd negatief was.

Die complimenten hangen ermee samen dat in de media negatieve artikelen altijd veel meer worden gelezen dan positieve. De reden dat ik altijd  negatief was, is dat ik heilig geloofde dat de beurzen overgewaardeerd waren.

Een van mijn eerste klussen bij Beleggers Belangen was het geven van mijn persoonlijke redactietips. Ik greep deze kans aan om mijn beste ideeën te tippen. Van de tips bouwde ik een high conviction portfolio waarin ik eens per kwartaal aanpassingen zou kunnen aanbrengen. Mijn doel was om een hoger rendement te behalen dan de MSCI World Index gedurende een cyclus van een bullmarkt en een bearmarkt.

De moeilijkste periode was 7 juni 2016 tot 6 september 2018. Ik behaalde in deze 822 dagen een rendement van -0,5%, terwijl de MSCI World Index een rendement liet zien van 34,4%.

Op de redactie van Beleggers Belangen kwamen mailtjes binnen met de strekking: ‘hoe kan Karel vertrouwen hebben in zijn beleggingen terwijl de resultaten zo slecht zijn?’

Ook 2019 staat hoog in de ranglijst van moeilijke perioden. Mijn rendement was 12,76%. De bekende indices hadden vorig jaar allemaal een twee à drie keer zo hoog rendement. En daar kwamen de mailtjes weer: ‘waarom moet Karel altijd negatief zijn?’ En: ‘zelfs een kapotte klok geeft nog twee keer per dag de juiste tijd aan.’

De waarderingen op de beurs waren de spuigaten uitgelopen. Nog nooit is de verhouding tussen de totale beurswaarde in de VS en de omvang van de economie zo hoog geweest en nog nooit was de omzet van bedrijven in de S&P500 zo hoog ten opzichte van hun beurswaarde. Het enige wat ik hoefde te doen was wachten, want te veel financial engineering (zoals bedrijven die geld lenen om eigen aandelen te kopen om de winst per aandeel op te krikken) en te veel centrale-bankacties (bijvoorbeeld $ 20 bln uit de geldpers halen om de financiële markten te ondersteunen) zouden ooit leiden tot grote problemen.

Het coronavirus heeft een aantal van mijn tips in 2020 doen ontploffen. Zo is de Amerikaanse tienjaarsrente gedaald van 1,5 naar 0,4%, wat zeer gunstig is voor mijn longpositie in Treasuries. En mijn shortpositie in olie profiteert uiteraard volop van de scherp gedaalde olieprijs. Het jaarrendement van mijn tips is nu +51,2% (MSCI -16,8%) en het totaalrendement sinds 2015 is +156,7 % (MSCI +37,5%).

De eerste reacties zijn al binnen dat ik voor mijn rendementen het virus moet bedanken. Wat heb ik daardoor een hekel gekregen aan corona! Want het was gewoon een kwestie van tijd voordat de zeepbel uiteen zou spatten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!