Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Ruimte voor versnelling mondiale economische groei

0 0 Leestijd ongeveer

Volgens de vermogensbeheerder T. Rowe Price staat de wereldeconomie er een stuk beter voor dan vaak wordt aangenomen.

Larry Summers, voormalig Amerikaans minister van Financiën, omschreef de toestand van de wereldeconomie sinds de kredietcrisis ooit met de woorden ‘langdurige stagnatie’. Centrale banken voeren al jarenlang een beleid om de economische groei te versneller, maar die groei komt maar niet op gang. Vermogensbeheerder T. Rowe Price moet niets van deze theorie hebben. De zwakke groei en de lage rente van de afgelopen jaren hebben alles te maken met een enorme wereldwijde afbouw van de schulden van de afgelopen jaren.

Die schuldafbouw startte bij huishoudens in de VS en liep van Europese overheden naar Chinese overheden en financials. Als over de hele wereld schuldafbouw prioriteit krijgt dan komen de uitgaven van consumenten en investeringen van bedrijven onder druk. Dat zorgt er ook voor dat de economische groei niet echt op gang komt. Het levert bovendien een overschot aan spaargeld op en dat leidt weer tot een lagere rente, concludeert T. Rowe Price.

Stabiliteit nodig voor vertrouwen

In economieën waar schulden worden afgebouwd is geen plaats voor excessen in consumptieve bestedingen of bedrijfsinvestering. Recessies worden vaak veroorzaakt door een correctie van deze excessen, stelt de vermogensbeheerder. De uitgangspositie voor een versnelling van de mondiale economische groei is niet slecht. Wel moeten bedrijven en huishoudens weer het vertrouwen krijgen om te gaan lenen en meer uit te geven. Of dat vertrouwen terugkomt hangt volgens T. Rowe Price onder meer af van een stabiel politiek klimaat. De vermogensbeheerder gelooft dan ook niet in ‘langdurige stagnatie-theorie’ en meent dat de wereldeconomie er veel beter voorstaat dan de aanhangers van deze theorie denken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.