Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Opinie Jeff Thijssen, 27 feb 10:00

Wat we kunnen leren van de optiemarkt

0 0 Leestijd ongeveer

Uit de optiemarkt valt meer af te lezen dan u wellicht denkt. Met name bij grote veranderingen in het aantal openstaande contracten en/of een flinke toename van het dagelijkse optievolume kan het interessant zijn om een bedrijf verder te onderzoeken.

Het komt namelijk met regelmaat voor dat de beurskoers van een aandeel flink oploopt zonder dat daar direct aanleiding voor is. Een recent voorbeeld is de ontwikkeling van de beurskoers van de Haagse zakenbank NIBC. In de periode van 14 januari tot en met 13 februari steeg de beurskoers met 23% van €7,45 naar €9,13, terwijl de koersen van andere Nederlandse banken juist onder druk stonden. Een verklaring voor de opmars kwam pas op 14 februari. NIBC maakte toen bekend dat investeerder Blackstone een bod heeft gedaan van €9,85 per aandeel.

Opvallende koersbewegingen

Het lijkt er dan ook op dat een kleine groep beleggers op voorhand al op de hoogte was van het bod. Hoewel handel met voorkennis streng verboden is, lijkt het in de praktijk vaker voor te komen dan u denkt. Alleen al in Nederland vonden er de laatste drie maanden (NIBC, Volkerwessels en Vivoryon) opvallende koersbewegingen plaats die aanleiding gaven tot onderzoek.

Ook in de optiemarkt vinden er wekelijks opvallende transacties plaats en dat noemen we ongewone optieactiviteit. Een voorbeeld hiervan is dat er op één dag soms duizenden callopties op een aandeel worden gekocht, terwijl er in de maanden daarvoor slechts honderden opties op hetzelfde bedrijf werden verhandeld. Dat duidt er op dat een belegger een flinke gok plaatst of wellicht toch iets meer weet.

Er zijn verschillende brokers die klanten de mogelijkheid bieden om ongewone activiteit te monitoren. Een voorbeeld is de Sizzle index beleggingstool van de Amerikaanse broker TDAmeritrade.

Een gok van ruim $650.000

Beleggers die de tool gebruiken zal het niet ontgaan zijn dat er recent ongewone optieactiviteit plaatsvond in biotechbedrijf Gilead en reviewplatform YELP. Beleggers kochten massaal kortlopende callopties. Bij Gilead zijn dergelijke speculatieve transacties nog wel te verklaren, beleggers hopen dat het bedrijf een vaccin kan maken tegen het coronavirus. De ongewone activiteit bij internetplatform YELP, waar klanten reviews over bedrijven kunnen achterlaten, is echter opvallend. Beleggers kochten op één dag ruim 10.000 contracten van de YELP mrt20 36 call à $0,65. Een gok van ruim $650.000 en dat terwijl het bedrijf onlangs met cijfers kwam en er geen evenementen op de planning staan. Mogelijk weten deze beleggers toch iets meer.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!