Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
houden
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Dividend Menno van Hoven, 13 feb 15:50

Prima start van dividendseizoen

0 0 Leestijd ongeveer

De Dividendportefeuille is het nieuwe jaar prima begonnen, met een nieuwe recordstand. Inmiddels is de volledige cashpositie belegd en kan er volop geprofiteerd worden van het Europese dividendseizoen.

De komende maanden is het weer topdrukte op dividendgebied en zullen nagenoeg alle Europese aandelen in de dividendportefeuille ex-dividend noteren. Op 28 januari investeerde ik de resterende kaspositie van 8,4% in vier nieuwe aandelen. In Europa werden voor een weging van omgerekend 2% het Zweedse vastgoedbedrijf Castellum en het Zwitserse life sciences-bedrijf Tecan Group aangeschaft. In de Verenigde Staten nam ik nieuwe posities van 2% in de aandelen Roper Technologies en Bristol-Myers Squibb, die ik beide vorig jaar nog verschillende keren heb besproken in de tiprubrieken van Beleggers Belangen. De resterende kaspositie ging naar SEB, dat nu een weging van 2,3% heeft.

Nieuwkomer Tecan zal bij de meeste beleggers niet bekend zijn. In de tiprubriek zoom ik wat meer in op dit fraaie Zwitserse dividendaandeel dat qua activiteiten een prima aanvulling is op de overige dividendportefeuilleaandelen inmiddels 38 in totaal. Daar komt bij dat Tecan, net als de andere nieuwkomer Castellum, over een uitstekende dividendhistorie beschikt met een uitkering die stapsgewijs steeds verder wordt verhoogd zonder tussentijdse verlagingen.

Dat laatste geldt zeker ook voor Castellum, één van de grootste vastgoedaandelen in Zweden. Naast een aantrekkelijk dividend, waarvan ik verwacht dat het de komende jaren met ten minste 5% op jaarbasis zal worden verhoogd, is Castellum ook interessant vanwege de halfjaarlijkse uitkering en de sterke focus op duurzaamheid. Ook qua diversificatie is het aandeel een welkome aanvulling, zeker na de verkoop van Simon Property. Met Realty Income is de vastgoedsector nu prima vertegenwoordigd in de portefeuille, zowel geografisch als qua activiteiten. In één van de volgende dividendspecials zal ik ook wat uitgebreider ingaan op Castellum, dat net als de andere nieuwe aankopen inmiddels goed is voor een mooie plus binnen de dividendportefeuille.

Tussenstand dividend 2020

Per 12 februari hebben inmiddels al flink wat dividendportefeuilleaandelen laten doorschemeren wat ze dit jaar met het dividend gaan doen. Tot dusverre verloopt alles op rolletjes voor de dividendportefeuille, met nu tien aangekondigde dividendverhogingen. CSX Corporation (+8%), Assa Abloy (+10%), L’Oréal (+10%), LVMH (+15%), Diageo (+5%), Intel (+5%) en Castellum (+7%) voldoen daarbij aan de verwachtingen. Realty Income meldde in januari als eerste dividendportefeuilleaandeel een verhoging in 2020, met +2%. Later dit jaar zal dit maandelijks uitkerende vastgoedaandeel nog zeker aanvullende verhogingen aankondigen.

Enigszins teleurstellend waren 3M, dat er dit jaar iets meer dan 2% bij doet, en DSM (+4%). Voor deze twee aandelen reken ik er echter op dat ze binnen enkele jaren weer extra gas geven wat betreft het dividend. Een tussenjaar met een wat kleinere verhoging is heel normaal. Zo verhoogde 3M het dividend in 2009 ook met slechts 2%, om in de navolgende jaren de kraan volledig open te draaien met dubbelcijferige verhogingen. DSM komt juist van een periode waarin het dividend bovengemiddeld snel werd verhoogd en neemt nu wat gas terug.

De komende weken zullen nog veel meer aandelen zich bij de bovenstaande namenvoegen, als onder meer Danone, Arkema, SEB, Accor, Henkel, Tecan en Bayer met jaarcijfers komen. Dankzij de tien dividendverhogingen in 2020 is het portefeuilleinkomen weer verder opgelopen tot nu €7300 op jaarbasis, wat nu al 5,9% meer is dan het totale bedrag in 2019.

Dividendpiek in april en mei

Van veel aandelen uit de dividendportefeuille die hun dividend voor 2019 hebben aangekondigd is ook al een ex-dividenddatum bekend. De meeste Europese aandelen noteren in de maanden april en mei ex-dividend. Voor de dividendportefeuille zijn dat vooralsnog Diageo (27 februari), Castellum (20 maart), LVMH (21 april), L’Oréal (28 april) en Assa Abloy (30 april). De meeste aandelen die nog volgen zullen in mei ex-dividend noteren. De 23 Amerikaanse aandelen keren allemaal vier of zelfs twaalf keer per jaar uit.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!