Analisten zien kansen voor Britse economie na brexit
DWS wijst erop dat het VK een imposante economische ontwikkeling doormaakte in de periode waarin het land deel uitmaakte van het verenigd Europa. Omgekeerd heeft de EU ook veel te danken aan de Britse beleidsmakers. Zo maakten zij zich sterk voor een markteconomie met een op aanbodzijde gericht economisch beleid.
(Bron: Eurostat, DWS Investment GmbH per 28-1-2020)
Cijfers afwachten
Door de onzekerheid over de uitkomst van brexit en de Britse verkiezingen waren de economische cijfers van het VK eind 2019 zwak. Aberdeen stelt dat gegevens moeilijk te interpreteren zijn, omdat bedrijven eerst hun voorraden opbouwden om ze later in het jaar weer af te bouwen. Dit heeft ook de data over de buitenlandse handel verstoord.
Dat is volgens Aberdeen geen verklaring voor de extreme zwakte van de Britse dienstensector en detailhandel, maar wel een reden om de cijfers over het eerste kwartaal af te wachten. Zo wijst ABN Amro op data van marktonderzoeker GfK, die sprak van een ‘Boris-bounce’. Volgens de dataverzamelaar zijn de Britten dankzij de verkiezingen minder negatief geworden over hun economie en hun persoonlijke financiële vooruitzichten. En hoewel Britse ondernemingen nog steeds een negatieve impact van het vertrek uit de EU vrezen, kreeg het ondernemersvertrouwen na de verkiezingen een sterke impuls.
Daarnaast wijst Aberdeen erop dat de conservatieve Britse regering vorig jaar nieuwe begrotingsregels heeft aangekondigd, waardoor het plafond voor investeringen door de publieke sector is verhoogd en er jaarlijks circa £22 mrd extra kan worden uitgegeven. Aberdeen stelt wel dat de ruimte voor belastingverlagingen beperkter lijkt door de belofte om de begroting binnen drie jaar in evenwicht te brengen. De vermogensbeheerder ziet echter ook dat de bestuurders van de Britse centrale bank zich de laatste tijd soepeler opstellen bij zwakker dan verwachte economische cijfers. Daarom houdt Aberdeen rekening met een renteverlaging.
Aberdeen stelt dat de schaduw van een no-deal Brexit nog lang over de Britse economie kan hangen. Tegelijkertijd kunnen de Britse centrale bank en de regering meer maatregelen nemen om de eigen economie te ondersteunen. Een toename van de investeringen door bedrijven en overheid kan leiden tot snellere werving van personeel en kan een extra stimulans betekenen voor de consumptie van huishoudens. Mits de onderhandelingen tussen het VK en de EU tot een goed einde worden gebracht, voorziet Aberdeen dan ook dat de Britse economische groei in de komende twee jaar weer aantrekt.