Updates

Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Belegger van de Week: Anne Grevinga

0 0 Leestijd ongeveer

Anne Grevinga (75) is een groot voorstander van fundamentele analyse. Hij heeft zijn eigen modellen ontwikkeld en vergelijkt zijn resultaten graag met die van professionele beleggers.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Ik ben geen geldwolf, maar wil natuurlijk wel verdienen met beleggen. Toen ik rond de 20 jaar was ben ik begonnen met aandelen Philips. De resultaten van mijn eerste beleggingen motiveerden mij om door te gaan. Toch waren er jaren dat ik minder deed vanwege mijn drukke baan.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Midden jaren negentig werd het makkelijker om je in de beurs te verdiepen door internet en de mogelijkheden om data te verzamelen. Ik ben toen ook gaan lezen wat professionele beleggers doen en kwam tot de conclusie dat de meesten slechte adviezen geven. Vaak komen ze niet verder dan het noemen van de k/w. In 2007 ben ik zelf begonnen met een eigen methode (het Tops-model) op basis van fundamentele analyse. Als ik jonger was geweest, had ik het commercieel aangepakt. Nu krijgen mijn volgers de informatie gratis. Ik meet mij graag met bekende professionals.’

Wat was uw grootste succes?

‘Dat was heel bijzonder: ik had aandelen van Medarex in bezit, een bedrijf dat onderzoek deed op cel-basisniveau. President Clinton besloot in het jaar 2000 de wetenschappelijke resultaten met de wereld te delen. Ik had ooit een groot pakket aandelen gekocht voor $6 per stuk. De koers steeg na het besluit van Clinton in twee dagen tijd naar $184 nadat ook enkele pensioenfondsen waren ingestapt. De bank belde mij zelfs om te vragen of ik winst wilde nemen, maar ik wimpelde dat af omdat ik dacht dat de koers nog meer zou stijgen. Dat was echter niet het geval. Een week later heb ik Medarex voor $160 per aandeel verkocht.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Vijf jaar geleden was ik lid van beleggersclub Koers 85. Plotseling konden wij geen data meer krijgen. De leverancier had een ander systeem aangeschaft en het lukte niet meer om de cijfers te downloaden. Zonder fundamentele analyse (FA) kun je niet beleggen. Dat was het einde van de beleggersclub, hoewel ook de gemiddelde leeftijd van de leden een rol speelde. Tegenwoordig krijg ik de data van Reuters, met een onderverdeling in sectoren, wat voor FA noodzakelijk is.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Gemiddeld drie uur per dag. Om 10.00 uur kijk ik wat de beurs per sector doet, om 16.00 uur bestudeer ik de ontwikkelingen op de beurs in de Verenigde Staten en later op de avond kijk ik naar de sluiting van Wall Street en haal ik data binnen voor mijn modellen, die ik dagelijks aan mijn volgers mail. Een samenvatting daarvan mail ik in het weekeinde. Met twee anderen actualiseer ik maandelijks de FA-modellen. Na het updaten stellen wij een nieuwe top-20 en top-10 samen. Ook verzorg ik iedere maand op donderdagavond een Webinar om de analyse te bespreken.’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘Ik beleg alleen in turbo’s, want ik vind het niet zo interessant om gewoon in aandelen te beleggen. Voor de korte termijn werk ik met een HR-turbo met een hefboom van 10. Voor de lange termijn gebruik ik HR-turbo’s van 5. Ik selecteer alleen goed presterende aandelen die uit de FA komen: de krenten uit de pap. Bij mijn FA gebruik ik 25 criteria: onder andere de winststijging van de door de analisten geschatte winsten in 2019, 2020 en 2021, PEG-ratio, ROE, EBG, nettoschuld/ebitda, marktkapitalisatie, koers/boekwaarde, dividend payout en cashflow/omzet.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Dat zijn de ongenuanceerde uitlatingen van professionele beleggers. Daardoor behalen veel particuliere beleggers slechte resultaten. Daar maak ik mij zo boos om! Het was een motivatie om mijn eigen modellen te ontwikkelen op basis van fundamentele analyse.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Jaap van Duijn, de oude topman van Robeco. Fundamenteel en macro-economisch is hij heel goed. Dat geldt ook voor de redacteuren van Beleggers Belangen. Zij weten waar ze het over hebben.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?’

‘Ik verwacht het komende half jaar een lichte stijging van de beurs en daarna een daling in bijna alle sectoren. Er is nu al een dramatische daling van de winststijging te zien. In mijn modellen zie je dat de economie minder wordt.’

Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Heel simpel: bekijk mijn website, alle informatie is gratis beschikbaar. Als je in turbo’s wilt beleggen: bij Binck betaal je geen aan- en verkoopkosten. En onthoud: als belegger kan je niet zonder fundamentele analyse.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!