Column: de man met het hondje
Diarmid Weir, een econoom die lesgeeft aan de universiteit van Edinburgh, gaf het vleiende commentaar: ‘Hoe kan iemand vallen voor zulke domme onzin?’ Dat zal ik u uitleggen, meneer Weir.
I think everyone agrees that the year 1929 and 2000 were bubbles on the stock market. The Dow Jones has almost reached its rising trend line that has been working as a resistance since the start of the Dow in 1896. pic.twitter.com/8jMupUsUJP
— Karel Mercx (@KarelMercx) January 17, 2020
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Tussen 1896 en 2020 is er op de Dow Jones een rendement behaald van gemiddeld 7,5% per jaar. Het komt echter niet vaak voor dat het exact dit rendement is. In positieve jaren kan het juist veel meer zijn, zoals in 1933, toen de Dow Jones een jaarrendement van 66,4% had. En in negatieve jaren kan het juist veel minder zijn, zoals in 2008 toen de Dow Jones 33,8% verloor.
Man met een hondje
De Amerikaanse financieel adviseur voor vermogende particulieren William Bernstein omschrijft die 7,5% per jaar als een man met een hondje die in een constant tempo aan het lopen is. Hoe langer de belegger in de Dow Jones zit, des te meer het rendement de 7,5% zal benaderen. Het uiteindelijke rendement omschrijft Bernstein als de hond die via een lijn is verbonden met de man. Wanneer de hond maximaal vooruit is, is de overwaardering maximaal en wanneer de hond maximaal achterblijft dan is de onderwaardering maximaal.
In 1929 was de hond helemaal vooruit gerend. De wereldberoemde econoom Irving Fisher zei toen dat bij Amerikaanse aandelen de waardering niet meer van toepassing was, omdat de aandelen een permanent hoog plateau hadden bereikt. Ditzelfde was aan de hand in 1999 toen de journalist James Glasmann schreef dat de Dow Jones vóór 2004 op 36.000 punten zou staan. Dit omdat er belangrijker aanjagers waren dan de waardering.
Het hondje was zowel in 1929 als in 1999 maximaal vooruitgelopen. Een lijn trekken over deze jaren maakt een moment zichtbaar waarop de markten weer net zo door het dolle heen zullen zijn als in die twee betreffende periodes. De lijn loopt op 31.290 punten en de huidige stand van de Dow Jones is 29.272 punten. Nog een stijging van 6,9% te gaan voordat het weer net zo’n gekke beurs is als in 1929 en 1999.
The most important argument to expand the weighting of shares in the investment portfolio is that 70% of the time the difference between the dividend yield of the S&P500 and the ten-year interest rate was greater than it is now. And 7 reasons not to. pic.twitter.com/D7h56f15nR
— Karel Mercx (@KarelMercx) January 15, 2020
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Nog nooit zo duur
Kijken we met een meer geaccepteerde waarderingsmethode, dan is het beeld niet anders. Waarderen we Wall Street op basis van de Amerikaanse economie, dan is de beurs nog nooit zo duur geweest. Kijken we naar de omzetten van Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven, dan was de beurs slechts 1% van de dagen duurder dan vandaag.
Lijntjes trekken in een grafiek kan een kind van zes, maar de juiste lijntjes trekken is een ander verhaal.