Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen

Belegger van de Week: Timna Rauch

0 0 Leestijd ongeveer

Een jaar geleden begon freelance televisieredacteur en filmrecensent Timna Rauch (35) voorzichtig met beleggen. Duurzaamheid is het centrale thema in haar portefeuille.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Ik ben er per ongeluk ingerold toen ik twee jaar geleden voor RTLZ ging werken. Ik was net freelancer geworden en moest aan mijn pensioen denken, maar begreep weinig van economie en geld. Al snel werd ik aangestoken door de experts om me heen. Ik ging hen tijdens de lunch uithoren en meedoen aan het RTLZ Beursspel.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Heel actief ben ik niet. Ik zit nog niet in individuele aandelen. Sinds vorig jaar beleg ik periodiek. Ik koop elk kwartaal een bedrag aan duurzame ETF’s, de ‘Corné van Zeijl-methode’ waarbij je soms hoog en soms laag koopt en een stabiel rendement hebt. Als ik beleggen leuk blijf vinden, wil ik in individuele bedrijven beleggen. En ik wil wat bitcoins kopen. Niet omdat ik er rijk van denk te worden, maar om te weten hoe het werkt.’

Wat was uw grootste succes?

‘Dat ik over die drempel ben gestapt en echt begonnen ben! Wanneer heb je genoeg kennis om te beginnen? Ik kan me niet in alle bedrijven van de MSCI World Index verdiepen. En wanneer weet je genoeg om in aandelen te stappen, waardoor je meer controle over je geld hebt dan met ETF’s? Ondanks mijn werk en de kennis om me heen blijft het een gek gevoel om te weten dat het mis kan gaan. Ik vraag me af of ik dan de moed heb om te blijven zitten.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Die heb ik gelukkig nog niet. 2019 was een goed jaar, ik had de mazzel om op een goed moment te beginnen.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Op mijn werk heel veel. Voor mijn eigen portefeuille doe ik elk kwartaal aankopen en af en toe kijk ik stiekem hoe het gaat. Al probeer ik dat los te laten, want het schommelt altijd. Ach, de portefeuille is nog zo klein dat het nog weinig uitmaakt.’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘Ik beleg periodiek en voor de lange termijn, zodat ik over twintig of dertig jaar een mooi bedrag heb – bijvoorbeeld voor als ik minder wil gaan werken. Ik vind het heel belangrijk om te beleggen in duurzame bedrijven en ETF’s, want ik geloof dat duurzame bedrijven de toekomst hebben. Daarom heb ik met mijn trackers de duurzaamste jongetjes van de klas gekozen, al zijn de criteria die ik in de prospectus lees wel minder streng dan ik zou willen. Mijn volgende stap is misschien via een fonds beleggen in bedrijven die iemand anders gekozen heeft. Maar bij fondsen is de duurzaamheid ook niet heel inzichtelijk. Dan zie ik fondsmanagers bijvoorbeeld Facebook of L’Oréal kiezen als duurzame bedrijven. Dat is niet mijn idee van heel duurzaam.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Dat de duurzaamheidscriteria lastig te herleiden zijn. Als een bedrijf maar een beetje duurzaam is, krijgt het al een groen vinkje. Bovendien is duurzaamheid tegenwoordig een verkooptruc. Waarom wordt het niet net zo duidelijk opgenomen in de prospectus als bijvoorbeeld de rendementen of investeringen. Want die zijn wél in mooie diagrammen weergegeven. Waarom kan dat met mensenrechten niet? Er zou een duidelijke duurzaamheidsscore voor moeten komen.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Janneke Willemse. Een fijne collega die het waanzinnig goed doet met haar “blondjesbeleggenbeter”. Bovendien leuk dat het een vrouw is, daar zijn er in deze wereld weinig  van. Zij selecteert vanuit haar eigen interesse. Ze kijkt niet alleen naar verwachte rendementen, maar kiest voor bedrijven die passen bij haar als belegger. Voor ik bij RTLZ werkte, zag ik de beleggerswereld zoals hij wordt getoond in de film The Wolf Of Wall Street. Een soort ‘step over to the dark side’ vol snelle jongens die ten koste van alles snel geld willen verdienen. De collega’s bij RTLZ lieten mij een heel andere kant van beleggen zien. Het kan ook met je hart, voorzichtig en verstandig.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Het gaat al zo lang goed dat het een keer omlaag zou moeten gaan. Er is veel onrust, denk aan de handelsoorlog, ontwikkelingen in het Midden-Oosten en brexit. Al lijkt de beurs daar soms immuun voor, want in 2019 was het net zo onrustig en toch was dat een prachtig beursjaar. Ik betwijfel of 2020 weer zo mooi wordt. Wel hoop ik dat als de crash komt, het niet zo lang meer duurt. Ik heb nu nog een kleine portefeuille. Over tien jaar komt het harder aan.’

Welke tip heeft u voor andere beleggers?

‘Gewoon beginnen. Al is het rendement eerst tientjeswerk, je kijkt toch blij als je je 8% rendement ziet! En daarnaast: blijven spreiden.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!