Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Belegger van de Week: Tamme Wierenga

0 0 Leestijd ongeveer

Tamme Wierenga (62) is na een carrière in Inkoop en IT geswitcht en heeft nu een praktijk in lichaamsgerichte psychotherapie. Een belangrijk deel van zijn inkomen komt echter uit zijn beleggingen.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘In 1982 kreeg ik een erfenis van mijn oma. Ik heb daarvan een huisje gekocht in de stad Groningen, waar ik natuurkunde studeerde, en ben gaan beleggen in aandelen. Samen met een goede vriend kon ik uren praten over de paar aandelen die we toen hadden. Dat deden we toen nog onder het genot van een sigaar.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Omdat ik het leuk vind en om er beter van te kunnen leven. Ik kon een paar jaar geleden bijstorten in mijn pensioenfonds, maar het rendement daarvan is aanzienlijk kleiner dan het rendement van mijn eigen beleggingsportefeuille.’

Wat was uw grootste succes?

‘Mijn laatste grote succes was ProQR, vorig jaar. Ik had de aandelen voor €5 per stuk gekocht en ik wilde ze op een dag verkopen voor €8, maar de koers schoot opeens naar €22. Zonder geluk vaart niemand wel. Intussen zijn ze weer gezakt naar €6 en sta ik klaar voor een nieuw ritje omhoog…’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Vele. Ik ben een offensieve belegger en een van mijn tekortkomingen is dat ik geen verlies kan nemen. Dus ik heb veel geld verloren aan Bredero, Imtech, KPNQwest, Macintosh, SNS en Spyker. Ter lering staan ze nog steeds als “delisted” in mijn portefeuilleoverzicht, met een waarde van €0,01 per aandeel. En in 1987, 2000 en 2011 halveerde mijn portefeuille in waarde. Maar dat is elke keer weer goed gekomen.’

Hoeveel tijd besteedt u aan uw beleggingen?

‘Elke ochtend –Europa – en middag – VS – check ik mijn portefeuille. Ik ben er zo’n twee uur mee bezig, want ik heb een zeer uitgebreide portefeuille van wel 160 regels. Beleggers Belangen is voor mij al 35 jaar een belangrijk kompas, net als het blad Effect van de VEB.’

Wat is uw strategie?

‘Een goed gediversifieerde portefeuille, zowel qua regio’s als sectoren, in aandelen – ook via ETF’s en beleggingsfondsen – obligaties, vastgoed en grondstoffen. En ik schrijf opties, ter aanvulling op het rendement. Mijn stelregel is dat de premie minimaal 10% van de onderliggende waarde moet zijn. Ik krijg via geschreven putopties aandelen voor een lagere prijs dan waarvoor ik ze zou kopen. En ik verkoop via geschreven callopties aandelen juist voor een hogere prijs. Maar meestal verdien ik aan de premies doordat ik bij 80% winst terugkoop. Ik ben eigenlijk een verzekeraar van de angsthazen en een lotenverkoper aan de hebzuchtigen. Al bijna veertig jaar houd ik bij wat mijn gemiddeld rendement over de jaren heen is geweest. Dat ligt op ongeveer 5 %. Er zullen veel beleggers zijn die een hoger percentage scoren, maar dat is appels met peren vergelijken vanwege de verschillende instapmomenten. Ik ben tevreden over mijn resultaat.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Het protectionisme van de Europese Unie, die mij verbiedt om Amerikaanse ETF’s te kopen die de productbeschrijvingen – die overigens bijna niemand leest – louter in het Engels aanbieden. En vervolgens wordt de VS verweten dat ze hun markt beschermen …’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Ik ben Hans Oudshoorn van BinckBank zeer dankbaar dat hij mij heeft gestimuleerd om mijn portefeuille uit te breiden met obligaties. Ze geven meer zekerheid in slechte tijden en ik ontvang doorgaans zo’n 4 tot 6% couponrente. Oudshoorn geeft ook andere doordachte tips. De abonnees van Beleggers Belangen raad ik aan om de boeken van Nassim Taleb en Benjamin Graham te lezen.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Ik ga ervan uit dat de VS en China noodgedwongen een deal gaan maken. Dat zal dan een tijdelijk opwaarts effect op de beurzen hebben. Tot dan blijf ik vol belegd en daarna ga ik delen verkopen. Daarin word ik elke week weer aangemoedigd door Karel Mercx. Ter voorbereiding heb ik al goud gekocht en ben ik short gegaan in olie.’

Welke tip heeft u voor andere beleggers?

‘Ontdek waar je energie van krijgt. Ontmasker je eigen angst en hebzucht. En laat je informeren door bronnen buiten je eigen bubbel. Voor mensen die vertrouwen hebben in ETF’s die op statistische algoritmes zijn gebaseerd: gemiddeld gaat een bedrijf niet failliet, maar in de praktijk wel – vrij naar Godfried Bomans.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!