Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Tips Karel Mercx, 3 jan 2020 12:00

Redactietips Karel Mercx: weer net als vorig jaar

0 0 Leestijd ongeveer

Zoals elk jaar, sluit ik ook in 2020 met mijn persoonlijke beleggingstips aan bij voorgaande jaren. Ik zie het als een mini-portefeuille waarin ik eens per kwartaal een herweging doe, zo ook aan het begin van elk nieuw jaar.

Beleggingstips 2020: Microsoft (27 december: $158,96)

Toen ik in 2015 (opnieuw) bij Beleggers Belangen kwam werken, heb ik meteen Microsoft in mijn lijstje met persoonlijke tips gezet. Ik denk dat het aandeel perfect is gepositioneerd voor de verdere opkomst van clouddiensten en de doorontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Dit is een thema dat ik voor de komende tien jaar wil bespelen. Het totaalrendement over 2019 is 62,2%. Sinds ik Microsoft voor het eerst heb opgenomen in mijn redactietips is dat zelfs 291%, met name vanwege de hoge cashflow van het bedrijf. Door de alsmaar dalende rente zijn obligatiebeleggers aan het overstappen naar aandelen van sterke bedrijven met een voorspelbare cashflow. De waardering van Microsoft begint steeds verder op te lopen. Het blijft echter een van mijn favorieten, door de sterke omzetgroei en mijn verwachting dat de rente eerder zal dalen dan stijgen.

WisdomTree WTI Crude Oil 3x Daily Short ETF (27 december: $0,59)

Met een shortpositie in olie heb ik een gedeelte van de mooie winst op de aandelen Microsoft tenietgedaan. Ik was te vroeg met het inspelen op een afkoelende wereldeconomie. In 2018 won ik 18% op de positie, afgelopen jaar verloor ik bijna 50%. Ik heb er echter nog steeds vertrouwen in. Wel ruil ik mijn oorspronkelijke Amerikaanse ETF (die voor Nederlandse beleggers niet meer kan worden gekocht maar nog wel mag worden aangehouden) om voor een UCITS-ETF (ISIN: IE00B7SX5Y86) met een hefboom van 3. Dit laatste betekent een groot risico.

VanEck Vectors Gold Miners ETF (27 december: $28,87)

Deze belegging in goudmijnaandelen (tickercode GDX & ISIN IE00BQQP9F84) zit al sinds 2015 bij mijn redactietips. In 2019 liep hij op met 37% en sinds ik hem in 2015 voor het eerst tipte staat het rendement op +110%.  Ik koos voor deze positie om twee redenen. De eerste reden is dat de verhouding tussen goud en goudmijnaandelen destijds een stuk onder de gebruikelijke verhouding lag. Die verhouding is met 0,15 nog steeds extreem laag, want het gemiddelde van de afgelopen 25 jaar was 0,35. Zelfs als de aandelen van goudmijnaandelen met 100% stijgen, zouden ze dus historisch gezien nog altijd goedkoop zijn. Ten tweede verwacht ik dat de goudprijs gaat stijgen. De centrale banken zullen namelijk bij de volgende economische neergang massaal gaan stimuleren. Dit lijkt wellicht een boude stelling. Maar kijk eens wat er is gebeurd in 2019, wat nota bene een groei-jaar was: een karrenvracht aan renteverlagingen, waarbij zich voor het eerst in de geschiedenis de situatie voordeed dat de drie grote centrale banken (VS, EU en Japan) de balans aan het verlengen waren.

Wheaton Precious Metals (27 december: $29,49)

Mijn favoriet in de edelmetalensector is Wheaton Precious Metals. Wheaton koopt voor een vaste prijs zilver en goud in van mijnbouwbedrijven die deze edelmetalen als restproduct naar boven halen, en verkoopt ze voor een variabele prijs weer door. Een stijgende prijs van edelmetalen werkt daarom als een hefboom door op de omzet en winst. De aandelen Wheaton wonnen over 2019 56,5%.

iShares USD Treasury Bond 20+ Yr UCITS ETF (27 december: €5,30)

Uitlatingen eind vorig jaar van de voorzitters van de Amerikaanse en Europese centrale banken zorgden ervoor dat ik dacht dat de rente in 2019 weleens sterk zou kunnen dalen. Ik heb daarom een positie geopend in Amerikaanse staatsobligaties, de iShares USD Treasury Bond 20+ Yr UCITS ETF (ISIN: IE00BSKRJZ44). Doordat centrale banken sindsdien meerdere renteverlagingen hebben doorgevoerd, is deze positie opgelopen met 18,3%. Ik verwacht dat de Amerikaanse rente in 2020 verder zal dalen, en handhaaf ook deze positie.

Unilever (27 december: €51,93)

Unilever (tickercode UNA) zat in de afgelopen jaren altijd bij mijn tips. Het is een van de mooiste aandelen op de Nederlandse beurs, en het bedrijf profiteert van de opkomst van de middenklasse in de opkomende markten. Dit jaar liep Unilever op met 13,0%.

Veertig beleggingstips voor 2020

Ieder kwartaal zullen wij voor u een tussenstand verzorgen van onze veertig tips voor 2020. Hier vindt u  de artikelen van alle redacteuren van Beleggers Belangen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!