Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Opties Jeff Thijssen, 3 dec 2019 17:01

Optietips VS: mooie premies op Amerikaanse staatsobligatie-ETF

0 0 Leestijd ongeveer

Deze week open ik een iron condor op langlopende Amerikaanse staatsobligatie-ETF TLT. Er zit behoorlijk wat premie in deze opties en dat maakt het schrijven ervan interessant.

De Federal Reserve heeft dit jaar meerdere malen de rente verlaagd en dat is positief geweest voor de koersontwikkeling van de Amerikaanse ETF TLT. Deze ETF, uitgegeven door iShares, volgt de ontwikkeling van langlopende Amerikaanse staatsobligaties. Stond de beurskoers begin dit jaar nog op $122, inmiddels staat er $140 op de borden. Nederlandse particuliere beleggers kunnen deze ETF niet direct meer aanschaffen vanwege de Europese verordening PRIIP, maar ze kunnen nog wel actief handelen in de opties.

Opties op TLT

Omdat ik niet durf te voorspellen of Amerikaanse staatsobligaties op korte termijn gaan stijgen of dalen, open ik een neutrale positie in de vorm van een iron condor. Het gaat om de verkoop van een TLT jan20 136 put, de koop van een TLT jan20 133 put, de verkoop van een TLT jan20 142 call en een koop van een TLT jan20 145 call. Per saldo wil ik $1,30 voor de volledige combinatie te ontvangen. Met een contractgrootte van 100 betekent dit dat er per combinatie $130 wordt bijgeschreven op mijn effectenrekeningen. Deze premie mag ik behouden als de beurskoers op expiratie tussen de $136 en $142 noteert.

TLT JAN 20 133/136/142/145 Iron Condor
VerkoopTLT JAN 20 136 put
KoopTLT JAN 20 133 put
VerkoopTLT JAN 20 142 call
KoopTLT JAN 20 145 call
Totaal te ontvangen premie$1,30
Contractgrootte100
Expiratiedatumvrijdag 17 januari 2020
RisicoschattingGemiddeld
Maximale winst$130
Maximale verlies$170

Vier verschillende opties

Een iron condor is een strategie die uit vier verschillende opties bestaat. De belegger verkoopt een out-of-the-money putspread en verkoopt tegelijkertijd een out-of-the-money callspread. Dit betekent dat er alleen tijdswaarde in de opties zit. Voor zowel de putspread als de callspread ontvangt de belegger bij deze strategie een premie. Beide premies worden bij elkaar opgeteld, om tot de totaal te ontvangen premie te komen.

Als de belegger $1,30 ontvangt aan premie voor het openen van een iron condor, dan weet hij op voorhand dat zijn maximale winst $130 bedraagt. Die wordt gerealiseerd als de opties op expiratie nog steeds out-of-the-money zijn en daardoor waardeloos aflopen.

Om het maximale verlies te berekenen moeten we kijken naar het verschil tussen de uitoefenprijzen van zowel de callspread als de putspread. In dit geval schrijf ik een 136 put en koop ik een 133 put. Het verschil tussen beide uitoefenprijzen bedraagt $3. Ook bij de callspread is het verschil $3. We schrijven namelijk de $142 call en kopen de $145 call. Het maximale verlies voor deze combinatie is het verschil tussen de uitoefenprijzen en de ontvangen premie. Dit betekent dat een belegger maximaal $1,70 kan verliezen – oftewel $170, omdat de contractgrootte 100 bedraagt.

Update

Telkens als een positie word gesloten, laat ik dit weten via twitter @jeffthijssen. Vervolgens wordt de sluiting weergegeven onder ‘updates’. Op dit moment staan er posities open op Apple, de VIX-index, Beyond Meat en GLD.

Rendement

Op 2 juli ben ik van start gegaan met de rubriek Optietips VS. Het gemiddelde rendement van de optietips met de slotkoersen van 2 december was 14,1%. Dit percentage is het gemiddelde rendement van alle optietips. In de berekening wordt geen rekening gehouden met de omvang van de ontvangen premie, die per tip verschilt.

 • De geschreven putoptie op Dell is gesloten. (+31%)
 • De iron condor op Uber is gesloten. (+27%)
 • De iron condor op GLD is gesloten. (+48%)
 • De geschreven opties op US Steel zijn gesloten. (-13%)
 • De geschreven opties op UNH zijn gesloten. (-13%)
 • De iron condor op SBUX is gesloten. (+20%)
 • De optiecombinatie op Apple staat nog open (ongerealiseerd -175%)
 • De geschreven putspread op FXE (EUR.USD) is gesloten. (+46%)
 • De iron condor op GDX is gesloten. (+31%)
 • De geschreven callspread op JPM is gesloten. (+69%)
 • De geschreven putspread op FXE (EUR.USD) is gesloten. (+74%)
 • De verticale callspread op de VIX staat nog open (ongerealiseerd -2%)
 • De geschreven putopties op US Steel zijn gesloten. (+78%)
 • De geschreven put spread op Beyond Meat staat nog open (ongerealiseerd -20%)
 • De iron condor op GLD staat nog open. (ongerealiseerd +14%)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!