Deze vijf dividendaandelen keren wereldwijd het meeste uit
Ook dit jaar strijken beleggers weer een recordbedrag aan dividenden op. De Britse vermogensbeheerder Janus Henderson verwacht dat in 2019 de wereldwijde dividenduitkeringen tot $1,43 bln zullen stijgen. Dat betekent dat de dividenden nu bijna twee keer zo hoog zijn als tien jaar geleden.
Ook 2020 wordt waarschijnlijk een recordjaar. Wel verwacht Janus Henderson dat volgend jaar de dividendgroei minder uitgesproken zal zijn. In 2018 groeiden de wereldwijde dividenduitkeringen nog ruim 8%. Dit jaar wordt dat naar verwachting net geen 4%. Als die trend doorzet, stokt de onderliggende dividendgroei in 2020 op 2%.
Die groeivertraging is een logisch gevolg van de staat van de mondiale economie. Het slepende conflict tussen China en de Verenigde Staten drukt de wereldhandel en raakt andere landen evenzo.
Dividendaandelen die het meeste uitkeren
Janus Henderson stelt om de drie maanden een lijst samen met de grootste dividendbetalers van het afgelopen kwartaal. Ook zette de Britse vermogensbeheerder recentelijk nog de grootste betalers van de afgelopen zeven jaar op een rij. Het overzicht wordt gedomineerd door Amerikaanse bedrijven. Maar wat schetst onze verbazing: Royal Dutch Shell is al drie jaar op rij de grootste. De top-5 bestaat voorts uit Apple, Exxon Mobil, Microsoft en AT&T. De vijf grootste dividendbetalers ter wereld zijn precies goed voor 5% van het totale bedrag aan dividenden wereldwijd.
Dividend en koerskanaal
Dividenden uit het verleden zijn geen garantie voor toekomstige dividenduitkering, maar ze bieden wel aanknopingspunten. Bedrijven die jarenlang een stabiel of licht stijgend dividend betalen, zetten dat beleid vaak voort. Zij doen dit om te voldoen aan het impliciete verwachtingspatroon van beleggers.
Als u de historische dividenden in een koerskanaal giet, bevat het dividendrendement meer informatie dan u denkt. Het koerskanaal van het dividendrendement geeft de boven- en ondergrenzen van de waardering aan. Aan de bandbreedte van het dividendkanaal kunt u aflezen of aandelen over- of ondergewaardeerd zijn. Als de koers zich in de buurt van of boven de rode lijn bevindt, dan zijn aandelen duur. Dat zien we bij Apple en Microsoft. Onder of in de buurt van de groene lijn zijn ze goedkoop, zoals Royal Dutch Shell en Exxon Mobil. Als de koers met de blauwe lijn flirt, zoals bij AT&T, wil dat zeggen dat ze min of meer redelijk geprijsd zijn. De blauwe lijn geeft de intrinsieke waarde weer op basis van het historisch dividendrendement.
De vijf grootste
Het eerste aandeel behoeft geen introductie. Royal Dutch Shell staat bij de meeste beleggers bekend als een betrouwbare dividendbetaler. Omdat de Brits-Nederlandse oliemaatschappij sinds 2007 het dividend in dollars uitkeert, is de stroom aan dividenden in euro’s echter minder stabiel dan algemeen wordt aangenomen.
De laatste jaren profileert Apple zich steeds meer als een aandeel met een progressief dividend. In 2012 hervatte het Amerikaanse computerbedrijf zijn dividenduitkeringen, nadat deze in 1995 waren stopgezet.
Het derde aandeel uit de reeks van grootste dividendbetalers is Exxon Mobil. De Amerikaanse oliemaatschappij voert al 37 jaar een progressief dividendbeleid. Het aandeel wordt gerekend tot de Dividend Aristocrats. Dat is een selecte groep van aandelen die het jaarlijkse dividend minimaal 25 jaar lang hebben verhoogd.
Een bedrijf dat aardig is op weg om uit te groeien tot Dividend Aristocrat is Microsoft. Het technologiebedrijf verhoogde het jaarlijks dividend reeds 18 keer op rij. Als het bedrijf in Europa gevestigd was, kon het nu al aanspraak maken op de adellijke eretitel. Voor Europese aandelen is de minimumeis ten aanzien van het trackrecord vastgesteld op 10 jaar, voor Amerikaanse bedrijven op 25 jaar.
Het vijfde en laatste aandeel uit de ‘The Big Five’ is AT&T. De aanbieder van telecommunicatiediensten is ook actief in Nederland. De Amerikaanse tegenhanger van KPN schroefde het jaarlijkse dividend al 35 keer achtereen op. Het aandeel is daarmee een echte Dividend Aristocrat.
En om af te ronden, de beleggingsopinies en koersdoelen van analisten, als soort second opinion. Met die tweede mening is het makkelijker om een eigen mening te vormen. Succes.