Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Lezersvragen Menno van Hoven, 28 nov 2019 11:30

Is uw tip Atea nog koopwaardig na de forse koersstijging?

0 0 Leestijd ongeveer

Het Noorse IT-servicesbedrijf Atea ontwikkelt, implementeert en ondersteunt via duizenden consultants complexe en geïntegreerde IT-oplossingen voor klanten in hoofdzakelijk Scandinavië en de Baltische staten.

Atea werd in 2016 getipt met een op dat moment uitzonderlijk hoog dividendrendement van 8%. Toen ik 2016 Atea tipte, benadrukte ik dat het een uitzonderlijk geval was gezien de sterke dividendgroei in combinatie met een zeer hoog dividendrendement. Toch achtte ik het dividend veilig. Een sterke cashflow en gezonde balans ondersteunden het koopadvies. Centraal bij Atea stond het dividend. Koerswinsten waren een pure bonus, aldus ondergetekende destijds.

Inmiddels zijn we ruim drie jaar verder en stelde Atea allerminst teleur. Niet alleen liep de beurskoers op van NOK75,50 naar NOK129,00 (+71%), ook werd er elk jaar in totaal NOK6,50 aan dividend uitgekeerd. Atea keert halfjaarlijks NOK3,25 uit. Dat betekent dat beleggers die de tip opvolgden inmiddels zes keer dat bedrag op hun rekening hebben kunnen bijschrijven. Dat komt in totaal neer op NOK19,50. Inclusief dividend ligt het rendement sinds mei 2016 dus nog veel hoger. Het bedraagt +130%.

Door de koerssprong van 70% is het dividendrendement wel teruggevallen van 8% naar 5,1% vandaag de dag. Atea koos ervoor het dividend niet te verhogen, wat logisch is gezien het toch al zeer hoge rendement. De laatste jaren spendeerde het bedrijf zijn cashflow aan acquisities en vooral schuldreductie.

Dividend kan verder omhoog

Het interessante is dat het bedrijf inmiddels schuldenvrij is. Ik denk dan ook dat aandeelhouders de komende jaren weer mogen rekenen op een hoger dividend. Normaal gesproken kondigt Atea dit in het eerste kwartaal (van 2020) aan.

Onderliggend draait het bedrijf nog altijd prima, met sinds 2016 jaarlijks een mooie omzetgroei. Vorig jaar steeg de omzet met 7% tot NOK34,7 mrd. Voor het lopende boekjaar 2019 gaan analisten uit van een groei van bijna 8%. Met een k/w van 22 is het aandeel redelijk geprijsd met het oog op de blijvend sterke vooruizichten in de komende jaren. Positief daarbij is dat Atea vergeleken met enkele jaren terug momenteel verreweg het grootste deel van zijn omzet realiseert in meer stabiele landen als Zweden, Noorwegen en Denemarken. De bijdrage van de Baltische staten is inmiddels minimaal, met nog slechts 3%.

Dit jaar stijgt het aandeel 16% op de beurs in Oslo. Dat levert omgerekend een beurswaarde van $1,5 mrd op. Met een dividendrendement van 5,1% en aanvullende verhogingen in het vooruitzicht is het aandeel nog altijd koopwaardig voor de lange termijn. Wie in 2016 al is ingestapt, kan rustig blijven zitten en jaarlijks tenminste NOK6,50 aan dividend incasseren. Net als ruim drie jaar geleden is koerswinst daarbij dan een pure bonus.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!