Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Educatie Ivan SNURER, 17 nov 2019 12:00

Hoe te beleggen in (de hedendaagse) megatrends

0 0 Leestijd ongeveer

Megatrends zijn maatschappelijke ontwikkelingen die de wereld veranderen. Op het snijpunt waar ingrijpende megatrends samenkomen, ontstaan nieuwe industrieën. Dat creëert beleggingskansen. Wat zijn nu de belangrijkste megatrends om in te beleggen? En, hoe kun je het beste beleggen in megatrends?

De gevolgen van megatrends kunnen even belangrijk zijn als de uitvinding van de stoommachine, elektriciteit of het internet. Megatrends zijn maatschappelijke ontwikkelingen met een diepe impact op ons dagelijks leven en de mondiale economie. Dat komt omdat ze de prioriteiten van de samenleving verschuiven, innovaties stimuleren en bedrijfstakken fundamenteel veranderen.

Op het snijpunt van ingrijpende megatrends veranderen bedrijfstakken fundamenteel. Dat biedt kansen voor beleggers met een langetermijnvisie. Maar ook voor beleggers die zich op de lange termijn richten, is het belangrijk dat ze een tijdshorizon van vijf tot tien jaar hanteren. De wereld verandert, uw aandelenportefeuille evenzo. In korte tijd kan er veel gebeuren!

Vier megatrends in kinderschoenen

Wel nu, wat zijn de belangrijkste megatrends om voor de komende jaren in te beleggen? De grote demografische, economische, sociale en technische trends van dit moment zijn in grote lijnen bekend. De vergrijzing, de relocatie van episch centrum van de wereldeconomie, de digitalisering en de klimaatverandering worden in de media breed uitgemeten, maar staan nog altijd aan het begin van een jarenlange groei.

Veel beleggers denken dat disruptieve innovaties de sector in zeer korte tijd op zijn kop zetten. Het tegendeel is echter waar: het duurt vaak jaren voordat het zover is.

Het thema is leidend

De gemakkelijkste manier om in megatrends te beleggen zijn themafondsen. De thematische benadering biedt een alternatief voor de waan van de dag, maar megatrends evolueren. Kortlopende hypes moet je vermijden. Ze waaien vaak net zo snel over als ze opkomen. Themafondsen worden soms met zuivere sectorfondsen verward. Het wezenlijke verschil is dat ze per definitie niet sectorgebonden zijn. Een sectorfonds in energie belegt alleen in energiebedrijven en een sectorfonds in technologie alleen in techbedrijven. Maar een themafonds rond smart grid & storage belegt zowel in elektriciteitsproducenten als in technologiebedrijven.

De aanbieders van themafondsen spelen met ideeën en trends die concreet en herkenbaar zijn in op de intuïtie van beleggers. Dat kunnen beleggingen zijn die invulling geven aan ingrijpende maatschappelijke ontwikkelingen, zoals vergrijzing, versnellende verstedelijking en voedselschaarste. Of inspelen op duurzame onderwerpen, zoals drinkwater, groene stroom of de klimaatopwarming. Of een technologische inslag hebben, zoals blockchain, fintech, artificiële intelligentie, robotica, et cetera.

Het nadeel van themafondsen is dat banken groot inzetten op populaire aandelen. Vaak leggen de betrokken bedrijven bovengemiddelde groei- en omzetcijfers voor. Daar is op zich niets mis mee, ware het niet dat waardeaandelen op termijn hogere rendementen bieden dan groeiaandelen. Beleggers koesteren bij groeiaandelen vaak te hoge verwachtingen. Hierdoor zijn ze snel teleurgesteld als bedrijven niet aan de hooggespannen prognoses van analisten kunnen voldoen. Met alle gevolgen van dien voor de beurskoers.

Houvast in een onzekere wereld

Bedrijven die oplossingen bieden voor de uitdagingen die uit megatrends voortvloeien, produceren op termijn hogere en stabielere omzet- en winstcijfers. Die groei levert op zijn beurt een aantrekkelijk beleggingsrendement op, vooral in vergelijking met nationale beursgraadmeters en klassieke beleggingsfondsen. Die zijn immers sterker afhankelijk van de golfbeweging van de (mondiale) economie.

Eigenlijk werken megatrends zoals een kompas. Ze helpen beleggers bij het kiezen en vasthouden van een duidelijke richting. Als u de touwtjes zelf in handen wilt houden, moet u zich focussen op bedrijven zonder veel schulden die in hun sector disruptieve technologie of diensten aanbieden. U kunt echter ook terugvallen op aandelen met een betrouwbare dividendgeschiedenis waarvan bekend is dat een deel van de omzet direct verband houdt met het onderliggende thema.

Beleggen in megatrends

Als u in ingrijpende megatrends belegt, moet u evenwel bereid zijn om grote koersschommelingen te verdragen. Pieken en dalen zijn heel normaal. Omdat het koersverloop van tijd tot tijd grillig kan zijn, is het beleggingsrisico navenant hoger. Echter, het potentieel rendement is ook hoger. Vanuit waarderingsoogpunt is het wel zaak om er vroeg bij te zijn. Zo vermijdt u zoveel mogelijk dure aandelen en profiteert u langer van het opwaarts potentieel.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!