Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Interview Harriët Verbeek, 16 nov 2019 09:00

Belegger van de Week: Johannes Wolffensperger

0 0 Leestijd ongeveer

Johannes Wolffensperger (68) is lid van HCC!, een vereniging die zich richt op de digitale wereld. Hij werkt samen met andere leden aan de ontwikkeling van robot-beleggen.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Ik was zo’n 35 jaar toen mijn idee om later een bedrijf te beginnen vaste vorm kreeg. En daar is geld voor nodig. Beleggen leek mij leuk om te doen. En toen kwam ik een kennis tegen die me voorstelde om in opties Hoogovens te gaan. Zo begon het. En ik had geluk: Hoogovens zat toen in een lange rally omhoog, en ik liftte mee.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Ik vind het nog steeds erg interessant. Het is een uitdaging, al vind ik beleggen tegenwoordig veel complexer: de banken en de grote beleggers met de snelste computers en de beste software winnen het vaak van de gewone belegger. Uiteindelijk hoop ik met beleggen een aanvullend pensioen te verdienen.’

Wat was uw grootste succes?

‘In 1989 zat ik toevallig voor mijn beeldscherm toen de AEX zomaar 6% instortte. Ik zag het als een lokale gekte, veroorzaakt door stoploss-verkopen. Ik heb toen alles ingezet op een paar lange calls, en tegelijk heb ik puts geschreven. Dat leverde in korte tijd veel winst op.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Een paar jaar geleden heb ik via Facebook tien zelfstandige traders geselecteerd. Je legt een bedrag in waarmee deze professionals voor jou op de beurs beleggen. Zo’n samenwerking zou goed kunnen werken: ik profiteer van hun kennis en software en zij kunnen hun kosten terugbrengen. Natuurlijk zag ik de risico’s van fraude. Maar ik dacht: als de helft malafide is en als maar één van hen succesvol is, dan maakt hij de verliezen bij de andere negen ruimschoots goed. Maar deze redenering was te optimistisch: mijn geld is verdwenen. Ik heb niet kunnen achterhalen waar het is gebleven.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Gemiddeld een uur per dag. Nu ik bezig ben met de organisatie van ons project Beleggings-robot is dat meer: twee tot drie uur per dag.’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘De laatste jaren belegde ik zelf in bitcoin, en ik deed wat in binaire opties. Maar daar ben ik mee gestopt. Nu investeer ik mijn tijd in de overstap naar robot-beleggen, waarbij complexe software assisteert bij de koop- en verkoopbeslissingen. Met een flinke groep computer-mensen van HCC! werken we aan het ontwikkelen van een robot die ons een deel van het werk uit handen neemt — en die het beter doet dan wij. Waarschijnlijk gaan we ons richten op de top-500 van bedrijven die genoteerd staan in New York. Het gaat ons niet alleen om het geld. HCC! heeft ook een ideële kant: we willen dat kinderen en buren straks ook iets aan ons systeem hebben. En ik heb er vertrouwen in dat het lukt. Er zit enorm veel kennis in onze club beleggers.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Soms is de beleggerswereld net het Wilde Westen. Een voorbeeld: ik zou een grote bitcoin-betaling krijgen, ik moest alleen de fee nog voldoen. Maar na betaling van die fee verdween het geld plotseling. Alleen de betaler in de VS kan dat geld hebben teruggehaald, dat zie je aan de Wallet-nummers. Maar ik kreeg geen poot aan de grond; de betaler ontkende. Het is me niet gelukt om de schade te verhalen, ook niet met een kennis die in de VS financieel advies geeft. Dat was echt een enorme frustratie.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Warren Buffett en mijn vader. Warren Buffett omdat hij steeds weer succesvolle beleggingsmogelijkheden weet te vinden. Mijn vader deed veertig jaar lang dagelijks zijn beleggings-huiswerk en heeft er goed mee verdiend. Maar toen hij oud was, liet hij zich leiden door een adviseur van de bank. En die adviseerde: niet bewegen als je wordt geschoren. In de laatste jaren van zijn leven heeft hij veel geld verloren, misschien wel de helft van zijn vermogen.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Ik beschouw mezelf niet als deskundig op dat gebied, maar ik ben niet positief gestemd. Deze conjunctuurcyclus lijkt af te lopen. In het robot-project nemen we daarom ook zijwaartse en neerwaartse koerspatronen mee.’

Welke tip heeft u voor andere beleggers?

‘Stop met beleggen in binaire opties, dat is te veel gokken. Realiseer je dat de tegenpartij zware en snelle computers en goede software heeft. Als kleine belegger trek je altijd aan het kortste eind. Laat je als belegger niet leiden door emoties en hebzucht: beter 3% winst dan 10% verlies. Je hoeft niet in één trade rijk te worden.’

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!