Updates

Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 13 nov 2019 15:54

Ook lichtpuntjes tussen rode cijfers ArcelorMittal

0 0 Leestijd ongeveer

ArcelorMittal blijft opereren in moeilijke marktomstandigheden. Lichtpuntjes zijn de mogelijke annulering van de overname van de Ilva-fabriek en de verwachting dat de vraag naar staal in China zal toenemen.

Beleggers reageerden positief op de derdekwartaalcijfers van ArcelorMittal, ondanks het feit dat de staalreus een nettoverlies liet zien van $539 mln. De verassing zat hem met name in het operationele resultaat (ebitda). Dit kwam uit op $1,1 mrd, terwijl analisten op voorhand uitgingen van een operationeel resultaat van $943 mln.

De schuld liep in het derde kwartaal op met $500 mln naar $10,7 mrd. Bovendien verwacht de staalreus dat de mondiale vraag naar staal dit jaar iets lager zal uitvallen dan eerder verwacht. De vraag naar staal valt vooral tegen in de VS en Europa. De voornaamste oorzaak is de zwakke vraag vanuit de auto-industrie. Een lichtpuntje is de ontwikkeling in China. ArcelorMittal verwacht dat de vraag naar staal in China zal toenemen met 1,5 tot 2,0%. Dit is een verbetering vergeleken met de eerdere prognose, die 0,5 tot 1,5% bedroeg. De vraag wordt ondersteund door een sterke vraag vanuit de onroerendgoedsector.

Ilva-fabriek

ArcelorMittal maakte verder onlangs bekend af te zien van de overname van de Italiaanse Ilva-fabriek. De voornaamste reden is het besluit van de Italiaanse regering om de afgesproken milieugaranties in te trekken. Als de staalreus daadwerkelijk de overeenkomst kan ontbinden, is dat in mijn ogen positief. Ilva is namelijk op dit moment verlieslatend. Daarnaast hoeft het bedrijf dan niet meer aan zijn belofte te voldoen om een bedrag van $2,4 mrd in de fabriek te investeren.

Advies voor gevoelig ArcelorMittal

Een positieve ontwikkeling is de bijgestelde verwachting van de vraag naar staal in China. Als de vraag echt doorzet, kan dat gunstig uitpakken voor de staalprijs en dus voor de marges van ArcelorMittal. Ook de mogelijke annulering van de Ilva-overname kan positief uitpakken. Ondanks deze lichtpuntjes blijft de koers van ArcelorMittal erg gevoelig voor veranderingen in het economische klimaat. Daarom ga ik niet verder dan een houdadvies.

DERDEKWARTAALCIJFERS
In $ mln 20192018
Omzet16.63418.522
Ebitda10632729
Nettowinst-539899

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!