Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Analisten Stephen Hendriks, 10 nov 2019 09:00

GMO: beleg nu in opkomende landen

0 0 Leestijd ongeveer

Aandelen uit opkomende landen zijn soms een frustrerende belegging, maar volgens GMO biedt nu beleggen in aandelen uit opkomende landen perspectief. 

Sinds begin 2018 is de MSCI Emerging Markets Index, gemeten in dollars, met 9,5% gedaald. Andere regio’s presteerden veel beter. Volgens vermogensbeheerder GMO schrijven veel beleggers deze vermogenscategorie daarom maar af.

GMO erkent dat er ongunstige ontwikkelingen zijn voor opkomende landen, maar vindt dat die soms overdreven worden. Het handelsconflict tussen de VS en China raakt de winst per aandeel van Chinese bedrijven harder dan die van de Amerikaanse bedrijven. Maar de invloed van het handelsconflict op de winstgroei van bedrijven is lastig te voorspellen. GMO heeft bovengemiddeld grote posities in onder meer Rusland, Turkije en Chinese A-aandelen. Al deze posities worden relatief licht door het handelsconflict geraakt.

Voordelen beleggen in aandelen uit opkomende landen

Aandelen uit opkomende landen hebben meerdere aantrekkelijke kanten, meent de vermogensbeheerder. De waardering is laag, het dividendrendement is aantrekkelijk en acht van de twintig grootste bedrijven – op basis van de totale winst – komen uit opkomende landen. Het is heel menselijk om een voorkeur te hebben voor aandelen die recent goed hebben gepresteerd. Daarom zijn Amerikaanse aandelen – die in de periode 2010-2019 een rendement van 222% hebben opgeleverd tegen slechts 45% voor aandelen uit opkomende landen – nu gewild. Maar in de periode 1999-2009 waren het juist aandelen uit opkomende landen die veel beter presteerden. Met een rendement van 188% gaven ze Amerikaanse aandelen (-9%) ruimschoots het nakijken.

Beleggen in een laag gewaardeerde vermogenscategorie voelt vaak niet prettig. Toch is het vaak wel zeer rendabel. Volgens GMO is het daarom verstandig om nu meer te beleggen in aandelen uit opkomende landen. Vooral het laag gewaardeerde segment van die markt is favoriet.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.