Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Analisten Stephen Hendriks, 9 nov 2019 11:00

Zo moet je dividendbeleggen, volgens AXA IM

0 0 Leestijd ongeveer

De beste vorm van dividendbeleggen in de eurozone is een mengvorm van drie strategieën, meent AXA IM.

Aandelen zijn op dit moment de enige goed verhandelbare vermogenscategorie in de eurozone die een rendement van meer dan 3% biedt, constateert AXA Investment Managers (AXA IM). Dividend wordt daarbij vaak overschaduwd door koersbewegingen, maar het is een belangrijk onderdeel van het totaalrendement op aandelen, stelt de vermogensbeheerder. Aandelen van de landen uit de eurozone hebben sinds begin jaren zeventig een jaarlijks gemiddeld rendement van 10,1% opgeleverd. Daarvan is 6,4 procentpunt afkomstig van groei van de winst per aandeel en 3,4 procentpunt van het dividendrendement (de resterende 0,3 procentpunt is het gevolg van een hogere koers-winstverhouding). In die periode is het dividend net zo hard gestegen als de groei van de winst per aandeel.

Het dividend is bovendien iets minder volatiel dan de winst per aandeel. Maar tijdens zware crises is het dividend in de eurozone wel met 30-40% gekort, waarschuwt AXA IM. En in de eurozone is het dividend ook gevoeliger voor schommelingen in de winst per aandeel dan het dividend van de wereldindex.

Inkomen

Toch is dividendbeleggen in de eurozone een prima strategie voor beleggers die op zoek zijn naar inkomen dat ook nog enige bescherming tegen inflatie kan bieden. AXA IM noemt drie vormen van dividendbeleggen: aandelen met een hoog dividendrendement, een hoge dividendgroei of een gedisciplineerd dividendbeleid. In de laatste groep zijn aandelen opgenomen waarvan het dividend de afgelopen tien jaar niet is verlaagd. Sinds 2004 hebben aandelen met een hoge dividendgroei het hoogste totaalrendement behaald, gevolgd door aandelen met een gedisciplineerd dividendbeleid. Beide strategieën lieten ook veel betere rendementen zien dan de brede index. Aandelen met een hoog dividendrendement presteerden daarentegen nauwelijks beter dan de index.

Goede mix

AXA IM erkent dat het succes van de verschillende dividendstrategieën diverse oorzaken kan hebben. Zo hebben aandelen met een hoog dividendrendement veel weg van waardeaandelen. Dat type aandeel is door de lage rente niet erg in trek. Aandelen met een gedisciplineerd dividendbeleid worden als ‘kwaliteitsaandelen’ gezien en dividendgroei-aandelen vertonen gelijkenissen met ‘gewone’ groei-aandelen. Die twee typen aandelen zijn nu juist wél populair.

De beste vorm van dividendbeleggen

Het succes van de drie dividendstrategieën hangt dus samen met het succes van de factoren ‘waarde’, ‘groei’ en ‘kwaliteit’. Omdat het succes van deze drie factoren door de tijd heen varieert, raadt AXA IM een mix aan van de drie strategieën: hoog dividendrendement, dividendgroei en gedisciplineerd dividendbeleid.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.