Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Optietip Jeff Thijssen, 22 okt 2019 16:39

Optietips VS: inspelen op nieuwe onrust

0 0 Leestijd ongeveer

Deze week koop ik een verticale callspread op de VIX. De voornaamste reden is de recente daling van de angstindicator van 20 naar 14, waarmee de VIX onder haar langetermijngemiddelde van 18 is uitgekomen.

De VIX-index, die de impliciete volatiliteit (verwachte beweging) weergeeft van de S&P500, is sinds 2 oktober ruim 30% gedaald. Begin oktober stond de index nog op 21, inmiddels is de stand 14. Daarmee is de index onder haar historische gemiddelde van 18 uitgekomen. Dit betekent dat er relatief gezien weinig premie zit in de opties op de S&P500. Hierdoor is het lastig om geschikte kandidaten te vinden om opties op te schrijven. Enkel de opties van bedrijven die binnenkort met cijfers komen bevatten een mooie premie.

De huidige stand van 14 wil zeggen dat er op dit moment weinig angst in de markt zit en beleggers geen grote bewegingen verwachten op korte termijn. Voor de komende dertig dagen betekent het dat de markt een beweging verwacht van de S&P 500 tussen de +1,2% en -1,2% (14% / 12 maanden = 1,2%). Eén tweet van de Amerikaanse president of een bericht vanuit China inzake de handelsoorlog kan hier echter snel verandering in brengen. Met de optietip van deze week open ik een positie waarmee ik hoop te profiteren van nieuwe onrust.

Callspread op de VIX-index

Mijn keuze is gevallen op een verticale callspread op de VIX-index met expiratiemaand januari 2020. Het gaat om de VIX jan20 14/18 callspread. Dat wil zeggen: koop de VIX jan20 14 call en verkoop de VIX jan20 18 call. In totaal wens ik maximaal $2,00 te betalen voor deze combinatie. Met een contractgrootte van 100 betekent dit dat deze combinatie $200 kost. Deze callspread bereikt de maximale waarde van $4 als de VIX op dinsdag 21 januari boven de 18 noteert. Staat de VIX aan het einde van de looptijd onder de 14, dan gaat de gehele inleg verloren.

VIX jan20 14/18 verticale callspread
KoopVIX  jan 20 14 call
VerkoopVIX jan 20 18 call
Totaal te betalen premie$2,00
Contractgrootte100
Expiratiedatumdinsdag 21 januari 2020
RisicoschattingGemiddeld
Maximale Winst$200
Maximaal Verlies$200

VanEck Vectors Gold Miners ETF

De optiecombinatie op GDX is inmiddels gesloten, met als voornaamste reden het risico te verlagen. De combinatie had nog maar een looptijd van 17 dagen. Persoonlijk probeer ik combinaties door te rollen als er nog 21 dagen te gaan zijn tot expiratie. Een andere mogelijkheid is de positie met winst te sluiten. Voor de combinatie had ik $1,22 ontvangen. Hij is vervolgens gesloten tegen $0,85. Dit betekent een winst van 31%.

JPMorgan Chase

De geschreven callspread op JPMorgan Chase is inmiddels gesloten. Voor de callspread werd $1,35 aan premie ontvangen. De combinatie is teruggekocht tegen $0,41, wat betekent dat ik 69% van de premie kon behouden. De combinatie werd geopend toen het aandeel aan circa $118 stond. Vervolgens zakte de koers richting de $112. Inmiddels staat het aandeel alweer op $123. Als de positie niet vroegtijdig was gemanaged, was dit een verlieslatende transactie geweest.

Apple

De beurskoers van Apple is de laatste weken flink opgelopen. Dat is nadelig voor de openstaande optiecombinatie. Hierdoor moest ik de combinatie doorrollen. Ik heb ervoor gekozen om de combinatie door te rollen naar de maand december. Op dit moment ben ik in het bezit van een iron condor. De combinatie bestaat uit een geschreven 225/205 putspread en een geschreven 235/250 callspread. Voor de totale combinatie inclusief aanpassingen heb ik in totaal $ 5,13 ontvangen.

FXE ETF (EUR.USD)

Ook de tweede geschreven putspread op de ETF FXE is inmiddels gesloten. Doordat de euro binnen enkele weken sterker werd ten opzichte van de dollar, kon ik deze combinatie terugkopen tegen $0,40. Aanvankelijk had ik circa $155 aan premie ontvangen bij opening. De winst komt daarmee uit op 74%.

Updates

Telkens als er een positie word gesloten, laat ik dit weten via twitter @jeffthijssen. Vervolgens wordt de sluiting weergegeven onder updates. Op dit moment staat er enkel een combinatie open op Apple.

Rendement

Op 2 juli ben ik van start gegaan met een nieuwe rubriek Optietips VS. Het gemiddelde rendement van de optietips tegen de slotkoersen van 21 oktober was 20,1%. Dit percentage is het gemiddelde rendement van alle optietips. In de berekening wordt geen rekening gehouden met de omvang van de ontvangen premies, die per tip verschillen.

 • De geschreven putoptie op Dell is gesloten. (+31%)
 • De iron condor op Uber is gesloten. (+27%)
 • De iron condor op GLD is gesloten. (+48%)
 • De geschreven opties op US Steel zijn gesloten. (-16%)
 • De geschreven opties op UNH zijn gesloten. (-13%)
 • De iron condor op SBUX is gesloten. (+20%)
 • De optiecombinatie op Apple staat nog open (ongerealiseerd -96%)
 • De geschreven putspread op FXE (EUR.USD) is gesloten. (+46%)
 • De iron condor op GDX is gesloten. (+31%)
 • De geschreven callspread op JPM is gesloten. (+69%)
 • De geschreven putspread op FXE (EUR.USD) is gesloten. (+74%)

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!