Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Portefeuilles Karel Mercx, 19 okt 2019 13:00

ETF-portefeuille: per saldo een prima week

0 0 Leestijd ongeveer

Het was een week van per saldo stijgende koersen. Slechte economische cijfers werden ruimschoots gecompenseerd door de verwachting van centrale banken. De ETF-portefeuille ging met een aantal tienden vooruit.

In 2019 zijn er tot dusver 54 renteverlagingen door centrale banken van een kwart procent procent geweest. Aanstaande donderdag is het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Volgende week woensdag is het de beurt aan de Federal Reserve (Fed).

De steun van centrale banken is nodig omdat het nog steeds slechte cijfers regent. Zuid-Korea, het land met de grootste blootstelling aan China, maakte afgelopen maandag bijvoorbeeld bekend dat de export 19,5% lager ligt dan een jaar geleden. In Europa houdt de onzekerheid rond brexit aan. Weliswaar heeft de Europese Unie een akkoord bereikt met de Britse regering over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk, maar parlementaire goedkeuring is er nog niet.

ETF portefeuille 221019

Opkomende markten blijven achter

De jaarwinst van de ETF-portefeuille liep afgelopen week op van 11,5 naar 12,1%. Het rendement vanaf de start ging van +46,9 naar +47,7%. De achterblijver in de portefeuille is nog steeds de ETF met dividendaandelen uit de opkomende markten. Deze regio’s hebben last van een combinatie van vertragende handel (mede door de handelsoorlog) en dalende grondstoffenprijzen. Met een stijging van 4,3% berokkent deze positie de portefeuille echter geen schade.

De beste positie is de ETF van Amerikaanse technologieaandelen (ISIN: IE00B3WJKG14). Deze is dit jaar opgelopen met 35,8%. Deze winst is mede te danken aan de dalende rente. Grote Amerikaanse technologiebedrijven verdienen geld als water, en met de alsmaar dalende rente beginnen beleggers bedrijven met een hoge cashflow steeds meer te zien als alternatief voor obligaties.

Nog geen akkoord China-VS
Deze week was er nog altijd geen handelsovereenkomst tussen China en de Verenigde Staten. China liet wel weten dat de Amerikanen zich niet met Hongkong moeten bemoeien omdat ze anders strenge vergeldingsmaatregelen op hun bord krijgen. De Amerikaanse president Donald Trump meldde dat de Verenigde Staten en China dicht bij een akkoord zitten, maar Chinezen haastten zich te verklaren dat er nog meer gesprekken dienen plaats te vinden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!