Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Opinie Johan Brinkman, 17 okt 11:00

Commentaar: rustig blijven zitten is het beste devies

0 0 Leestijd ongeveer

Rustig blijven zitten is vaak het beste devies voor iedere belegger. Zeker als het wereldnieuws gedomineerd wordt door bedreigende berichten over Syrië, impeachment en brexit. En dichterbij, in de financiële wereld, de terugvallende economische groei en de verdeeldheid in Europa over de de ECB.

Het zijn in alle opzichten roerige tijden, maar de belegger hoeft zich daar niet automatisch iets van aan te trekken. Sterker: het is beter als hij of zij dit niet doet.

Onrust in de media is namelijk totaal iets anders dan onrust op de financiële markten. Dé graadmeter die traditioneel de nervositeit op de financiële markten meet, is de VIX. Dat is een maatstaf voor de verwachte volatiliteit van de Amerikaanse S&P500. De koers van de VIX wordt afgeleid uit de opties op deze index. De VIX piekt als beleggers heftige koersbewegingen verwachten en bodemt als beleggers geen redenen zien waarom de koersen in beweging zouden komen.

De VIX heeft deze eeuw een paar extreme pieken gekend. De hoogste stand ooit was in 2008, twee maanden nadat Lehman Brothers was omgevallen, en een paar dagen vóórdat de Fed zijn programma van  kwantitatieve verruiming aankondigde. Latere pieken waren er in 2010 en 2011 vanwege de eurocrisis, in 2015 toen de China twee opeenvolgende devaluaties doorvoerde, begin 2018 toen de Dow Jones zwaar crashte en begin dit jaar na een kwartaal vol onrust op de financiële markten.

Vanaf de hoogste VIX- stand dit jaar van 25,5 op 3 januari heeft de zogeheten paniekindex ons dit jaar echter geen angst meer ingeboezemd. Er was nog een rit omhoog toen in augustus een nieuwe escalatie dreigde van de handelsoorlog. Maar nu ik dit schrijf, is de graadmeter alweer terug op 14,3. Dat is maar iets boven de laagste stand dit jaar, 12,0 in april. En het ligt onder het gemiddelde van 2019, dat 16,0 bedraagt. Kortom: beleggers zien in de actualiteit geen redenen voor onrust richting het jaareinde.

Rustig blijven zitten

Betekent dit dat rustig blijven zitten ook nu het beste is? Ja, omdat er dus volgens de meerderheid van beleggers geen reden is om heftige koersbewegingen te verwachten. Hier zit echter wel een adder het gras. Als de VIX langdurig laag staat, kunnen geringe incidenten al tot heftige reacties leiden. Dan wordt een lage VIX dus een risico. Dat is nu evenwel niet aan de orde. Maar als de tijden weer kalmer worden, kan er zomaar een moment komen dat beleggers zich weer in slaap laten sussen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!