Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Uitgelicht Johan Brinkman, 17 okt 2019 10:45

Belangenverstrengeling bij financieel analisten

0 0 Leestijd ongeveer

Belangenverstrengeling komt van nature voor bij financieel analisten van banken. Dat stelt Ivan Snurer in het Verhaal van de Week van Beleggers Belangen.

Zogeheten sell-side-analisten bij Nederlandse en Amerikaanse banken worden betaald om de handel te stimuleren. De winst van hun werkgever is immers afhankelijk van het aantal transacties dat een belegger doet. Niet van zijn koerswinst, aldus Snurer.

Daarbij worden analistenadviezen vaak positief gekleurd door de zakelijke banden die hun bank heeft. Er circuleren vijf keer zo veel koopadviezen als verkoopadviezen. Dat komt ten eerste doordat bedrijven voor zakelijke operaties aankloppen bij banken. Als analisten kritische rapporten schrijven, wordt hun werkgever bij de volgende klus mogelijk gepasseerd.

Een tweede reden is dat hun werkgevers (banken) geld verdienen aan transactiekosten. Verkoopadviezen zorgen daarentegen nauwelijks voor omzet.

Belangenverstrengeling

Grote vermogensbeheerders hebben daarom eigen analisten in dienst. Zij analyseren bedrijven en bepalen of een aandeel moet worden gekocht of juist verkocht. Zogeheten buy-side-analisten worden betaald om hun klanten er beter van te laten worden. Met belangenverstrengeling hebben zij dus niet te maken.

In het Verhaal van de Week worden de rendementen van de analistenadviezen op de belangrijkste Nederlandse aandelen sinds 2012 van Nederlandse en Amerikaanse banken met elkaar vergeleken.  En die rendementen worden afgezet tegen het resultaat van de AEX All-Tradable. Klik  hier als u wilt weten welke waarde u moet hechten aan deze adviezen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.