Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 9 okt 2019 16:00

Winstgroei staat onder druk

0 0 Leestijd ongeveer

‘Doen winsten er eigenlijk nog wel toe voor het verloop van de aandelenmarkt?’ vroeg kwantitatief strateeg Andrew Lapthorne van Société Générale zich deze week af in de aanloop naar weer een nieuw cijferseizoen. Het beleid van centrale banken en de gevolgen daarvan voor de lange rente lijken immers meer invloed te hebben op de beurskoersen dan de winstcijfers.

Maar Lapthorne is als kwantitatief strateeg uiteraard cijfermatig ingesteld en onderzocht daarom de relatie tussen winstprognoses en koersontwikkeling. Daar kwam een heldere conclusie uit. Over de afgelopen twaalf maanden hebben aandelen uit de MSCI World Index met positieve aanpassingen van de winsttaxatie gemiddeld beter gepresteerd dan aandelen waarvan de winstverwachtingen werden verlaagd. Winsten doen er dus nog steeds toe, concludeert Lapthorne.

Rendementen

Maar dat zou je niet zeggen als je naar de rendementen van aandelen over dit jaar kijkt. Vermogensbeheerder BlackRock splitste het aandelenrendement uit in drie componenten: winstgroei, dividend en verandering in de koers-winstverhouding. Daaruit komt een duidelijk beeld naar voren. Voor alle door BlackRock onderzochte regio’s is de verandering in koers-winstverhouding namelijk de drijvende kracht achter de hoge rendementen. Meer dan twee derde van het rendement op Amerikaanse aandelen is dit jaar afkomstig van een hogere koers-winstverhouding. Eind vorig jaar lag de koers-winstverhouding van de S&P500 Index op basis van de voor 2019 verwachte winst op 14,6, zo berekende indexaanbieder Standard & Poor’s. De koersen hebben zich echter hersteld, waardoor de koers-winstverhouding van de S&P500 Index tot bijna 18 is opgelopen.

Winstverwachting gedaald

De koersen stijgen dus veel sneller dan de verwachte winstgroei. Sinds eind 2018 is de gemiddelde winstverwachting voor 2019 voor de bedrijven uit de S&P500 Index bovendien niet gestegen, maar juist met ruim 6% gedaald. En ook de winstverwachting voor 2020 is al weer met 3,5% verlaagd. Toch zijn beleggers bereid om een steeds hogere waardering voor aandelen te betalen. Misschien is dat een inderdaad een gevolg van de forse daling van de lange rente. Maar de lange rente is echt niet zo laag omdat de wereldeconomie zo goed draait. Zo gezond is het huidige economisch klimaat namelijk niet. Ook niet voor de bedrijfswinsten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!