Winstgroei staat onder druk
Maar Lapthorne is als kwantitatief strateeg uiteraard cijfermatig ingesteld en onderzocht daarom de relatie tussen winstprognoses en koersontwikkeling. Daar kwam een heldere conclusie uit. Over de afgelopen twaalf maanden hebben aandelen uit de MSCI World Index met positieve aanpassingen van de winsttaxatie gemiddeld beter gepresteerd dan aandelen waarvan de winstverwachtingen werden verlaagd. Winsten doen er dus nog steeds toe, concludeert Lapthorne.
Rendementen
Maar dat zou je niet zeggen als je naar de rendementen van aandelen over dit jaar kijkt. Vermogensbeheerder BlackRock splitste het aandelenrendement uit in drie componenten: winstgroei, dividend en verandering in de koers-winstverhouding. Daaruit komt een duidelijk beeld naar voren. Voor alle door BlackRock onderzochte regio’s is de verandering in koers-winstverhouding namelijk de drijvende kracht achter de hoge rendementen. Meer dan twee derde van het rendement op Amerikaanse aandelen is dit jaar afkomstig van een hogere koers-winstverhouding. Eind vorig jaar lag de koers-winstverhouding van de S&P500 Index op basis van de voor 2019 verwachte winst op 14,6, zo berekende indexaanbieder Standard & Poor’s. De koersen hebben zich echter hersteld, waardoor de koers-winstverhouding van de S&P500 Index tot bijna 18 is opgelopen.
Winstverwachting gedaald
De koersen stijgen dus veel sneller dan de verwachte winstgroei. Sinds eind 2018 is de gemiddelde winstverwachting voor 2019 voor de bedrijven uit de S&P500 Index bovendien niet gestegen, maar juist met ruim 6% gedaald. En ook de winstverwachting voor 2020 is al weer met 3,5% verlaagd. Toch zijn beleggers bereid om een steeds hogere waardering voor aandelen te betalen. Misschien is dat een inderdaad een gevolg van de forse daling van de lange rente. Maar de lange rente is echt niet zo laag omdat de wereldeconomie zo goed draait. Zo gezond is het huidige economisch klimaat namelijk niet. Ook niet voor de bedrijfswinsten.